O pereche de stele produce cea mai puternică lumină cunoscută până în prezent (video)

Telescopul spaţial Fermi Gamma-ray Space Telescope (FGST) de la NASA a reperat un sistem binar extern galaxiei noastre. Rotaţia unei stele în jurul celeilalte produce fluxuri de raze gamma de o intensitate nemaiîntâlnită.

LMC P3
LMC P3 (NASA)

NASA a descoperit un sistem binar care emite raze gamma: este extern galaxiei noastre, dar este, de asemenea, cel mai puternic văzut vreodată până acum. De fapt, este o pereche de stele de record, cea identificată de cercetătorii conduşi de Robin Corbet de la Goddard Space Flight Center, Agenţia Spaţială americană prin intermediul telescopului Fermi. Studiul a fost publicat în Astrophysical Journal.

Dublul sistem de stele, LMC P3, conţine o stea masivă şi un nucleu stelar colapsat, care interacţionează producând o "inundaţie" ciclică de raze gamma. „Telescopul Fermi a detectat doar cinci dintre aceste sisteme în galaxia noastră. Este emoţionant faptul că s-a găsit unul atât de luminos”, spune Corbet.

Aceste rare sisteme stelare binare, care conţin fie o stea de neutroni fie o gaură neagră, emit cea mai mare parte din energia lor sub formă de raze gamma. LMC P3 este cel mai luminos sistem cunoscut cu raze gamma, raze X, unde radio şi lumină vizibilă, şi este cel de-al doilea descoperit cu Fermi. Este situat în Marele Nor al lui Magellan - o galaxie mică vecină cu Calea Lactee, la o distanţă de circa 50 kiloparseci (≈160.000 ani-lumină).

Potrivit unor estimări ale cercetătorilor, steaua are între 25 şi 40 de ori masa Soarelui şi o temperatură de peste 33.000 de grade, adică este de 6 ori mai fierbinte decât steaua noastră.

Mai multe informaţii: NASA's Fermi Finds Record-breaking Binary in Galaxy Next Door, Astrophysical Journal

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură