O peşteră de 50 kilometri lungime descoperită pe Lună de o sondă spaţială japoneză

Peştera ar putea servi în viitor ca bază pentru astronauţi întrucât oferă protecţie faţă de radiaţiile periculoase şi temperaturile extreme.
Suprafaţa Lunii observată de nava spaţială SELENE
Suprafaţa Lunii observată de nava spaţială SELENE (JAXA)

Datele furnizate de sonda spaţială japoneză SELENE (Seleneological and Engineering Explorer) de la JAXA, numită şi „Kaguya”, după o prinţesă dintr-un basm tradiţional japonez, ar confirma existenţa unei peşteri uriaşe pe Lună, de aproximativ 100 metri lăţime şi 50 kilometri lungime. Aceasta ar putea fi în viitor baza astronauţilor întrucât oferă protecţie faţă de radiaţiile periculoase şi temperaturile extreme, conform anunţului făcut de Agenţia Spaţială Japoneză JAXA (The Japan Aerospace Exploration Agency).

Conform rezultatelor cercetărilor, prezentate la 17 octombrie a.c. în revista Geophysical Research Letters, peştera s-ar afla sub un crater - descoperit în 2009 de Kaguya, în regiunea Marius Hills, aproape de Ecuatorul Lunii - şi este considerată a fi un tub de lavă creat de activitatea vulcanică, cu miliarde de ani în urmă.

(JAXA)

Până în prezent fundul craterului era necunoscut. Datele sondei spaţiale japoneze SELENE, au relevat faptul că, atunci când aceasta zbura deasupra zonei, înregistra un prim ecou din fundul craterului şi apoi o lungă serie de ecouri mai slabe. Semnalele recepţionate sugerează că acest crater oferă acces la o mare cavitate subterană, care ar putea avea - potrivit unei estimări aproximative – o lungime de 50 kilometri.

„Tuburile de lavă pot fi cel mai bun loc pentru a construi baze lunare, deoarece interiorul lor protejează [astronauţii] de radiaţii spaţiale periculoase, bombardamentele de micrometeoriţi şi temperaturile extreme”, spune agenţia JAXA pe site-ul său.

La Ecuatorul Lunar, temperatura variază între plus 100 grade la amiază şi minus 170 grade la miezul nopţii, ceea ce împiedică instalarea unei baze pe suprafaţa Lunii. Dar în interiorul peşterii, unde oscilaţiile nu ar fi atât de extreme, iar temperatura medie ar trebui să fie în jur de 35 grade sub zero, o colonie ar putea fi viabilă, potrivit JAXA.

În plus, este probabil ca în interiorul peşterii să existe apă îngheţată, deoarece există şi în alte locuri de pe Lună, au declarat autorii studiului pentru ziarul The Asahi Shimbun. Apa din peşteră ar putea fi folosită pentru băut, pentru obţinerea oxigenului sau producerea combustibilului.

Noile rezultate confirmă observaţiile sondei GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) de la NASA, care, în anul 2012, a emis ipoteza că ar putea exista tuburi de lavă pe Lună. SELENE, care şi-a terminat misiunea în 2009 - dar oamenii de ştiinţă de la JAXA continuă să-i studieze datele - a descoperit trei cratere mari care, în lumina noilor cercetări, ar putea fi intrările unor peşteri adânci.

Referinţe: Purdue University, The Asahi Shimbun