O reţetă tradiţională de ciorbă de urzici cu afumătură

Ciorbă de urzici cu afumătură
Ciorbă de urzici cu afumătură (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă oferim o reţetă tradiţională de ciorbă de urzici cu afumătură, care cu siguranţă vă va încânta papilele gustative. Ţăranii noştri obişnuiau să mănânce această ciorbă deosebit de gustoasă cu mămăligă şi brânză şi fire de usturoi verde. Încercaţi şi dumneavoastră şi o să vă pară bine că aţi făcut-o.

Urzicile, în special sub formă de ciorbe sau ceaiuri au fost încă din vremuri îndepărtate unele dintre favoritele mâncăruri ale ţăranului român. Se datoreşte în mare măsură puterilor miraculoase ale urzicii, de regenerare a sângelui, dezintoxicare a corpului cât şi bogăţiei în vitamine şi minerale atât de necesare organismului, mai ales în această perioadă a anului.

Ingrediente:

câteva grămăjoare de urzici,
1-2 linguriţe de suc de lămâie (opţional),
200 g afumătură (şuncă, cârnaţi, carne),
2 linguri de ulei,
1 morcov,
1 pătrunjel sau o bucăţică de rădăcină de ţelină,
1 legătură ceapă verde,
1 legătură usturoi verde,
250 ml iaurt sau smântână,
2 ouă,
sare şi piper după preferinţă,
câteva rămurele de leuştean sau mărar

Mod de preparare:

Urzicile, proaspăt culese, se aleg şi se spală în mai multe ape pentru a se îndepărta nisipul şi alte impurităţi de pe frunze. Urzicile se opăresc apoi în apă cu sare, în care s-a adăugat o linguriţă sau două de suc de lămâie. După câteva minute, urzicile se strecoară, iar apa în care au fiert se păstrează pentru ciorbă. Urzicile scurse se taie mărunt şi se lasă deoparte.

Morcovul şi pătrunjelul/ ţelina se dau pe o răzătoare fină, iar ceapa şi usturoiul verde se taie mărunt. Cârnatul se curăţă de pieliţă şi se taie în rondele fine, care la rândul lor se mai pot mărunţi dacă doriţi. Dacă folosiţi şuncă, aceasta se taie în cubuleţe.

În oala în care se face ciorba, se adaugă uleiul în care apoi se căleşte morcovul ras. Când acesta îşi schimbă uşor culoarea, se adaugă pătrunjelul, apoi pe rând ceapa, jumătate din usturoi, ţelina şi cârnaţii sau costiţa tăiate mărunt.

Se lasă pe foc câteva minute, după care se stinge cu zeama de urzici şi apă dacă mai este nevoie.

Se fierbe în continuare cam 10 -15 minute, după care se adaugă urzicile mărunţite şi usturoiul rămas. Se potriveşte de sare şi piper, după preferinţă.

Într-un castron mic se freacă gălbenuşurile de ou cu iaurt sau smântână. Albuşurile se toarnă uşor în ciorbă, având grijă să nu se împrăştie.

După ce stingeţi focul, se toarnă oul cu iaurt în ciorbă, amestecând continuu. La sfârşit, se adaugă leuşteanul şi mărarul tăiate mărunt.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură