O rezoluţie SUA pedepseşte dur oficialii implicaţi în abuzurile împotriva drepturilor omului din China

Congresmanul american Chris Smith
Congresmanul american Chris Smith (minghui.org)

Congresmanul american Chris Smith a introdus o nouă rezoluţie care propune interzicerea vizelor şi sancţiuni financiare pentru oficialii guvernamentali responsabili pentru încălcările drepturilor omului din China, potrivit minghui.org. Proiectul de lege este primul demers care propune măsuri specifice prin care cei responsabili de abuzuri împotriva drepturilor omului pot fi traşi la răspundere.

Rezoluţia include atât liderii de vârf ai partidului, cât şi pe cei care implementează ordinele. Mai mult, acoperă organizaţii specifice din interiorul Partidului Comunist Chinez, precum Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) şi Biroul 610 (un aparat de represiune extralegal), cât şi organe administrative precum sistemul judiciar, sistemul de securitate publică, sistemul de lagăre de muncă etc.

De asemenea, proiectul oferă protecţie victimelor abuzurilor împotriva drepturilor omului în China, respectiv practicanţii Falun Gong - o practică spirituală ce pune accent pe îmbunătăţirea calităţilor morale -, bisericile creştine clandestine, minorităţile etnice, femeile însărcinate (victimele politicii unui singur copil) etc.

Pe lângă interzicerea vizelor şi revocarea drepturilor de călătorie pentru cei responsabili de abuzuri şi familiile acestora, proiectul de lege propune şi măsuri financiare împotriva acestora, precum îngheţarea activelor lor din Statele Unite.

Rezoluţia, introdusă pe 31 iulie 2014, a fost depusă la Comitetul pentru Afaceri Externe şi Comitetul pentru Servicii Financiare, Comitetul Judiciar şi Comitetul pentru Căi şi Mijloace. Anterior, Comitetul pentru Afaceri Externe a aprobat o rezoluţie care condamnă recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă din China, în marea lor majoritate practicanţi Falun Gong.

Scopul rezoluţiei introduse de Chris Smith este să „impună sancţiuni asupra celor responsabili de încălcările serioase şi continue ale drepturilor omului şi pentru abuzurile grave asupra drepturilor omului împotriva cetăţenilor Republicii Populare Chineze sau a membrilor familiei lor, pentru a proteja libertăţile universale în Republica Populară Chineză şi pentru alte scopuri”.

Cu o zi înaintea lansării proiectului de lege, Departamentul de Stat a publicat Raportul Internaţional pentru Libertatea Religioasă. În raport sunt subliniate mecanismele prin care sunt trase la răspundere persoanele şi guvernele implicate în încălcări severe ale drepturilor omului.

Smith a susţinut această rezoluţie printr-un discurs ţinut pe 17 iulie, cu ocazia unui marş la Capitol Hill din Washington DC: „Lucrez la un proiect de lege chiar acum care va sancţiona indivizii în China – oficiali, poliţie şi cei care torturează Falun Gong şi alţi apărători ai drepturilor omului în China – cu interdicţii asupra vizelor şi penalităţi financiare. Vreau să introduc în curând Actul Protecţiei Drepturilor Omului în China pe 2014 pentru că oficialii Chinei trebuie să ştie că există consecinţe pentru acţiunilor lor”.

Rezoluţia H.R. 5379 este eficientă deoarece mulţi dintre oficialii Partidului Comunist Chinez deţin active în afara Chinei, în special în Statele Unite. Sancţiunile financiare şi interdicţiile asupra vizelor poate însemna blocarea planurilor lor de scăpare sau de retragere din viaţa politică. Astfel, penalităţile propuse în rezoluţie pot servi ca o măsură eficientă de descurajare, determinându-i să nu mai participe la abuzurile severe asupra drepturilor omului, precum persecutarea Falun Gong.