"O Românie fără educaţie de calitate este o Românie săracă" - PNL şi USR anunţă o moţiune simplă

PNL şi USR vor depune marţi, la Senat, o moţiune simplă prin care vor cere demisia ministrului Educaţiei, Liviu Pop.
Iulian Dumitrescu (PNL)
Iulian Dumitrescu (PNL) (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

După ce şi-au dat mâna pentru moţiunea simplă pe Justiţie, PNL şi USR se vor alia din nou pentru a depune o moţiune simplă şi pe Educaţie, prin care vor cere demisia ministrului de resort, Liviu Pop. Potrivit senatorului PNL, Iulian Dumitrescu, moţiunea va fi depusă marţi, 12 septembrie, la Senat.

Până în prezent 34 de senatori au semnat moţiunea intitulată "O Românie fără educaţie de calitate este o Românie săracă", a precizat Dumitrescu.

"Motivele pentru care cerem demisia ministrului Liviu Pop sunt foarte multe. Câteva dintre ele sunt: situaţia ridicolă cu manualele de clasa a V-a unde nu avem manual de matematică, română, dar avem manual de educaţie fizică de peste 100 de pagini, avem problemele vechi din minister care ţin de autorizaţiile de funcţionare, avem o ruptură totală între Ministerul Educaţiei şi ceea ce cere mediul de afaceri, piaţa cere ceva, şcoala dă altceva. Sunt foarte multe probleme. Avem cea mai mare rată de abandon şcolar din Europa — unul din cinci copii nu termină şcoala. (...) Avem o guvernare total haotică şi în învăţământ. Eu sper ca colegii din Senat ai PSD să ţină cont de conştiinţa lor şi de interesul cetăţenilor şi să voteze demiterea ministrului Liviu Pop", a afirmat miercuri senatorul, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă.

În moţiune se reaminteşte că România are un abandon şcolar record, rata părăsirii timpurii a şcolii fiind de 19%. De asemenea, semnatarii documentului atrag atenţia că anul şcolar 2017 - 2018 începe fără manualele de clasa a V-a, fără autorizaţii de funcţionare pentru şcoli - doar 6.500 din peste 31.000 de unităţi de învăţământ având avize şi autorizaţii - cu un sistemul educaţional politizat la maximum, fără bani pentru salariile profesorilor, fără investiţii pentru modernizarea procesului didactic în universităţi.

Nu în ultimul rând, iniţiatorii moţiunii mai acuză faptul că şcoala românească a ajuns să fie decuplată complet de piaţa muncii, că se continuă distrugerea învăţământului profesional, că legislaţia şi procedurile pentru înfiinţarea de noi şcoli doctorale sau acreditarea de noi domenii de doctorat este în continuare absentă şi că are loc un "atac la autonomia şi resursele universităţilor".

De asemenea, iniţiatorii moţiunii mai precizează că, pentru ca România să fie relevantă în actualul context internaţional unde se caută performanţă şi competitivitate se impune finanţarea corectă a învăţământului şi cercetării; acordarea de şanse egale pentru fiecare tânăr la învăţătură de calitate; profesori motivaţi, laboratoare bine dotate, programe şcolare actualizate în permanenţă; legislaţie coerentă şi predictibilă; consiliere şcolară şi orientare profesională eficientă; popularizarea învăţământului profesional, atât în rândul beneficiarilor direcţi, cât şi al potenţialilor investitori; plata corectă a forţei de muncă pentru a nu o pierde.