O societate mutantă, cu o gramatică modificată

Greşeli gramaticale amuzante
Greşeli gramaticale amuzante (Facebook)

În ultimii ani, în manualele de limbi străine şi în cele de limba română şi-a făcut apariţia ceva destul de straniu: un mod de învăţare a gramaticii într-o altă ordine. Aşa cum eram obişnuiţi în mod tradiţional, declinarea substantivului era predată într-o anumită succesiune: nominativ, genitiv, dativ, acuzativ. În mod inexplicabil însă, în manualele moderne, după nominativ urmează acuzativul, apoi genitivul şi dativul, sau uneori dativul urmat de genitiv. Cei care am învăţat acum câteva decenii, găsim acest lucru destul de nefiresc şi îngrijorător.

Pare a fi o chestiune minoră, dar schimbările fundamentale sunt, de cele mai multe ori, imperceptibile.

Gramatica este un factor primordial într-o limbă. Pune ordine între obiecte şi stabileşte relaţiile dinte ele. Are conexiuni directe chiar cu timpul fizic. Odată cu învăţarea timpului verbelor, se cimentează reprezentarea timpului fizic în conştiinţa noastră.

Gramatica nu este doar sistemul de operare al unei limbi, ci are o legătură profundă chiar cu funcţionarea creierului. Creierul procesează cu o viteză uluitoare informaţia din jurul nostru, dându-i cele mai variate forme. Vorbirea este una dintre acestea. Iar creierul aşează vorbirea pe acest suport primordial care este gramatica. Aceeaşi gramatică ne oferă un indiciu imediat asupra persoanei cu care vorbim. Modul în care aceasta o stăpâneşte ne face să înţelegem dacă avem în faţă un om cultivat, un om mediu sau un „agramat”.

La o scară mai mare, gramatica în calitatea sa de sistem de structură al oricărei limbi, ne poate transmite o imagine a relaţiilor dintre indivizi.

Este o paralelă interesantă între modul în care a fost schimbată ordinea declinării substantivului şi starea actuală a societăţii în care trăim.

O societate normală are în centru individul şi grija faţă de el. Individul este subiectul, centrul discuţiei, care gramatical este reprezentat de cazul nominativ. Mergând mai departe, o societate normală se bazează pe proprietate, pe prosperitate. Astfel, gramatica a aşezat în mod subtil după nominativ genitivul, acesta fiind cazul care are corespondenţă cu proprietatea (când spun de exemplu: casa tatălui, înţeleg un bun care îi aparţine cuiva). Iar acolo unde societatea este prosperă, fiecare poate dărui ceva celuilalt. Astfel că gramatica a aşezat pe următorul loc dativul, care este un caz al dăruirii (îi ofer unei persoane o atenţie, un gând bun, etc.) Dar în mod inevitabil, într-o societate apar la un moment dat conflicte şi neînţelegeri. Se întâmplă să acuzăm o persoană. Acuzativul a fost aşezat astfel pe ultimul loc, ca ultim mod de a-ţi face dreptate. (Bineînţeles, am vorbit aici doar de unele aspecte exprimate de cazurile substantivului.)

O gramatică ce începe să se modifice, într-o societate tot mai mutantă. Ne întrebăm: oare cum va evolua gramatica pe o astfel de cale? Este de temut că va deveni din ce în ce mai rudimentară, până când în final se va întâlni cu gramatica necuvântătorului.

Atunci când gramatica începe să se schimbe, ceva s-a mişcat în societatea umană pe care o serveşte.

Să urmărim corespondenţa cu noua aşezare a cazurilor substantivului. Acuzativul a trecut acum pe locul doi. Avem tabloul unei societăţi pline de conflicte, neînţelegeri, haos. Primul gest pe care-l face individul, tot mai izolat, este să îndrepte degetul spre cei din jurul său. În acelaşi timp, genitivul trecut pe un loc codaş ne spune că omul trebuie să se gândească tot mai puţin la proprietate. Ajungem astfel la individul tot mai sărac şi tot mai certăreţ al zilelor noastre. Cât despre dativ, cazul care are legătura cea mai directă cu altruismul, a trecut pe ultimul loc. A te gândi la alţii în zilele noastre a devenit cu adevărat o raritate.

O gramatică ce începe să se modifice, într-o societate tot mai mutantă. Oare cum va evolua gramatica pe o astfel de cale? Mă tem că va deveni din ce în ce mai rudimentară, până când în final se va transforma în gramatica necuvântătorului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.