O staţie de metrou si aeroportul Zaventem din Bruxelles zguduite de trei explozii. Cel puţin 34 morţi (video)

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă la aeroportul Zaventem din Bruxelles, cu doar câteva minute înainte de ora locală 8 a.m. Au fost raportate cel puţin 14 victime. O a treia explozie a lovit staţia de metrou Maelbeek, provocând 20 morţi.
Geamuri sparte la terminalul aeroportului Zaventem din Bruxelles, 22 martie 2016.
Geamuri sparte la terminalul aeroportului Zaventem din Bruxelles, 22 martie 2016. (Sylvain Lefevre/Getty Images)

UPDATE 6: O vestă sinucigaşă neexplodata, despre care se crede că aparţine unui al treilea terorist, a fost descoperită la aeroportul din Bruxelles, conform unui raport neconfirmat al postului de televiziune privat VTM.

Vesta a fost detonată în cadrul unei explozii controlate de către o echipă de genişti.

* * *

UPDATE 5: Postul de televiziune belgian VRT a declarat că numărul victimelor ambelor atacuri a crescut la 34, iar cel al răniţilor la peste 130.

Astfel, 14 persoane au murit şi peste 80 au fost rănite în timpul celor două explozii de la aeroportul Zaventem, iar 20 au murit şi 55 au fost rănite în timpul atacului asupra staţiei de metrou.

* * *

UPDATE 4: Postul de televiziune RTBF a citat un operator al STIP (Societatea de Transporturi Intracomunitare din Bruxelles) ca afirmând că numărul victimelor exploziei de la staţia Maelbeek a crescut la 15.

De asemenea, operatorul a precizat că 55 de persoane sunt rănite, dintre care 10 in stare gravă.

* * *

UPDATE 3: Toate trenurile din Paris către staţiile din Bruxelles au fost anulate.

In Gara de Nord din Paris, zecilor de pasageri dintr-un tren Thalys catre Bruxelles li s-a cerut sa coboare şi li s-a comunicat că toate trenurile internaţionale către Belgia au fost suspendate.

De asemenea, ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a declarat că va fi trimis un număr suplimentar de 1.600 de ofiţeri de poliţie la graniţele Franţei în urma atacurilor din Bruxelles.

“Este esenţial să rămânem vigilenţi”, a precizat el intr-un discurs televizat.

* * *

UPDATE 2: Postul de televiziune belgian VTM a declarat că 10 persoane au fost ucise în explozia de la staţia de metrou Maelbeek, care se află la o distanţă de doar 500 de metri de clădirile UE.

* * *

UPDATE 1: La aproximativ o oră şi jumătate dupa atac, s-a raportat o altă explozie la staţia de metrou Maelbeeck situată în apropierea sediului UE, în centrul Bruxelles-ului. Câteva persoane au fost rănite în explozia de la metrou.

Autorităţile belgiene au ordonat închiderea aerportului atacat şi a tuturor staţiilor de metrou. În plus, au fost închise si muzeele oraşului.

* * *

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi 35 au fost rănite în Aeroportul Zaventem din Bruxelles, după ce acesta a fost zguduit de două explozii.

Martorii au declarat că au simţit undele de şoc ale exploziilor, despre care se crede că au avut loc în jurul orei locale 8 a.m. (7 a.m. GMT).

Conform unor rapoarte au fost auzite strigăte în limba arabă în interiorul terminalului aeroportului înainte de cele două explozii.

În plus, după explozii au fost raportate câteva focuri de armă.

Pozele publicate pe Internet au arătat geamuri sparte în clădirea terminalului şi fum gros ce se ridica la o înălţime destul de mare.

În plus, imaginile video au surprins pasageri speriaţi care au fugit din terminal pentru a-şi salva vieţile, conform Daily Mail.

Incidentul are loc într-un moment în care capitala belgiană se afla în stare de alertă ridicată după arestarea de săptămâna trecută a lui Salah Abdeslam într-un apartament din Bruxelles. Abdeslam este unul dintre suspecţii implicaţi în atacul sângeros din Paris din noiembrie 2015.

“Ştim că eliminarea unei celule poate duce la activarea altora. Suntem conştienţi de acest lucru în acest caz”, a declarat ministrul belgian de Interne Jan Jambon.

Procurorul federal Frederic Van Leeuw a declarat luni că Belgia a lucrat în 2015 la 315 cazuri noi legate de terorism, adăugând că acest număr a ajuns la aproximativ 60 până acum în acest an.

Mulţi dintre martorii de la aeroportul din Bruxelles au ajuns imediat la concluzia că a fost vorba de un atac terorist, ceea ce reflectă starea de tensiune şi agitaţie din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe