O tabletă antică dedicată împăratului Hadrian poate explica misterul revoltei din Ierusalim

Stânga - soldaţi romani înfăţişaţi jefuind comori iudaice. Dreapta - Împratul Hadrian
Stânga - soldaţi romani înfăţişaţi jefuind comori iudaice. Dreapta - Împratul Hadrian (Wikimedia Commons)

Arheologii din Ierusalim au descoperit un bloc de calcar extrem de rar, inscripţionat cu o comemorare oficială dedicată împăratului roman Hadrian, care a domnit în secolul 2 D.Hr. Tableta antică poate rezolva misterul ce înconjoară cauza revoltei Bar Kokhba, sprijinind teoria potrivit căreia motivul revoltei evreilor împotriva Imperiului Roman de acum 2.000 de ani era tratamentul aspru la care erau supuşi. Arheologii au susţinut că descoperirea poate fi una din cele mai importante inscripţii latine descoperite vreodată în Ierusalim.

Publicaţia "Jurnalul din Ierusalim" a relatat că tableta a fost excavată de cercetători la un sit situat de-a lungul Porţii Damascului, una dintre intrările principale în Oraşul Vechi al Ierusalimului, ce este localizată în zidul de nord-vest al oraşului şi unde în trecut un drum ducea spre capitala Siriei, Damasc.

Dedicată împăratului Hadrian, tableta de piatră conţine o inscripţie de şase rânduri în latină, ce datează din anii 129-130 Î. Hr., care a fost tradusă în engleză de către Avner Ecker şi Hannah Cotton de la Universitatea din Ierusalim:

"Imperatorului Caesar Traianus Hadrianus Augustus, fiul zeificatului Traianus Parthicus, nepotul zeificatei Nerva, mare preot, investit cu putere de tribun pentru a 14-a oară, consul pentru a treia oară, tată al ţării, dedicată de cea de-a zecea legiune Fretensis Antoniniana"

Împăratul Hadrian care a domnit din 117 până în 130 Î.Hr, a reconstruit Panteonul şi a construit Templul lui Venus şi Roma. Totodată, el este renumit pentru ridicarea zidului lui Hadrian, o fortificaţie defensivă lungă de 117.5 km care a marcat limita de nord a Angliei Romane. Hadrian a fost văzut de către unii drept un umanist, care şi-a câştigat respectul oamenilor prin intermediul conducerii lui bune şi oneste. Filozoful Niccolò Machiavelli l-a denumit unul dintre cei “Cinci Împăraţi Buni” ai Romei.

Indicii despre revolta Bar Kokhba

Cercetătorii au afirmat că inscripţia poate oferi indicii despre factorii istorici care au condus la revolta Bar Kokhba împotriva persecuţiei suferite în Imperiul Roman, în perioada 132 – 136 D.Hr., şi dacă construcţia Aelia Capitolina a condus la revoltă.

Partea a doua a inscripţiei confirmă faptul că a Zecea Legiune, o divizie a armatei romane, s-a aflat în Ierusalim în timpul perioadei revoltei, şi face aluzie la construirea Aelia Capitolina ca fiind unul dintre motivele revoltei.

Deşi Hadrian este văzut ca fiind unul dintre împăraţii “mari şi buni”, cronicile din Israel se referă la acesta într-o lumină mai puţin pozitivă, criticându-l pentru emiterea decretelor ce persecutau evreii şi forţarea acestora să se convertească.

Istoricul roman Cassius Dio a inscripţionat o vizită a Împăratului Hadrian la Ierusalim în 129-130 D.Hr., iar inscripţia nou descoperită este una dintre gravurile făcute pentru a-l onora pe Hadrian în turneul sau prin imperiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură