O viaţă dedicată artei şi oraşului Florenţa: Ana Maria Luisa de Medici [video]

Ana Maria Luisa de Medici, Florenţa
Ana Maria Luisa de Medici, Florenţa (Youtube.com)

Inteligentă, puternică şi generoasă, Ana María Luisa de Médici (născută la 11.07.1667) este una dintre cele mai iubite personalităţi istorice ale oraşului Florenţa.

Dorinţa puternică de a proteja patrimoniul acestui oraş s-a materializat în conservarea colecţiilor familiei Medici. A fost ultimul descendent al Casei de Medici, ce a deţinut marile colecţii de artă adunate de-a lungul timpului de celebra familie. Acestea includeau obiectele şi tablourile din Palatul Pitti, Galeriile Uffizi şi renumitele vile ce au aparţinut celor din familia Medici, toate fiind moştenite de fratele ei Gian Gastone - Mare Duce de Toscana -, care a murit în 1737. La toate acestea se adaugă tezaurele Palatine ale statului Toscana.

Ea a provenit din căsătoria lui Cosimo al III-lea de Medici, Marele Duce al Toscanei cu Prinţesa Margarita Luisa de Orleans. Tânăra a primit o educaţie aleasă şi din tinereţe a ieşit în evidenţă pentru gustul ei rafinat faţă de artă.

În 1690 s-a căsătorit cu Johann Wilhelm, Elector Palatin şi a trăit la Düsseldorf. De aceea, Ana María este, de asemenea, cunoscută sub numele de Prinţesa Electoare. Căsătoria nu a avut nici un urmaş. După moartea soţului ei în 1716, Ana Maria Luisa s-a reîntors la Florenţa şi a continuat să patroneze artiştii toscani, comandând numeroase lucrări.

Tablou de Titian. Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia
Tablou de Titian. Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia (Youtube.com)

Fraţii Anei Maria Luisa de Medici nu au avut nici ei descendenţi, iar tatăl ei, în încercare disperată de a avea un moştenitor pentru a lăsa Marele Ducat, i-a ordonat fratelui său Francisco María să renunţe la funcţia de cardinal şi să se căsătorească. Dar deşi a făcut acest lucru, nici el nu a avut copii.

În cele din urmă, după mai multe tratate şi conflicte, Cosimo al III-lea a fost de acord ca, după moartea sa, să fie moştenitor Francisco Esteban de Lorena, iar Casa de Lorena să fie noul proprietar al Marelui Ducat al Toscanei. Ana María a continuat să locuiască în Palatul Pitti până la moartea ei. Dar Ana María nu dorea ca moştenirea artistică a familiei să ajungă în afara Florenţei, din moment ce noua familie Lorena era franco-austriacă. Prin urmare, a semnat un "Pact de familie", care stipula ca valoroasele colecţii de artă să fie cedate Marelui Duce de Lorena şi să rămână întotdeauna proprietatea oraşului. Acest pact a permis Florenţei să nu piardă nici o operă de artă şi să nu aibă soarta oraşului Urbino, care după stingerea Casei Rovere a fost golită de comorile sale artistice.

Ana María a decedat la 18 februarie 1743, fiind ultima descendentă a familiei Medici.

Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia
Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia (Youtube.com)

Oraşul Florenţa a vrut să mulţumească într-un fel şi de atunci o mare sărbătoare se oficiază în onoarea ei. Prin urmare, pe 18 februarie, Florenţa se îmbracă de gală pentru a aduce un omagiu prinţesei care a salvat bijuteriile artistice ale oraşului. Sărbătoarea începe cu o ceremonie memorială la Palazzo Vecchio - o clădire strâns legată de familia Médici, deoarece a fost reşedinţa Marelui Duce Cosimo I de Médici şi a întregii sale familii. Celebrarea continuă cu o paradă istorică care merge de la Piazza della Signoria până la Capela Prinţilor.

Este un omagiu meritat adus în fiecare an acestei femei minunate ce i-a încurajat şi susţinut financiar pe marii artişti ai vremii, a căror influenţă s-a răspândit în toată Europa. Inteligentă şi mare iubitoare de artă, a reuşit să lase această mare avere artistică frumosului oraş pe care l-a iubit. Putem spune că marile capodopere ale Renaşterii italiene le putem vedea cel mai bine aici în fascinanta Florenţă.

Cea mai mare parte a colecţiilor de artă (opere ale Renaşterii, nu doar din Florenţa, ci din lumea întreagă: Brunelleschi, Michelangelo, Giotto, Botticelli, Dante, Leonardo da Vinci şi multe altele) pot fi admirate la celebrele Galerii Uffizi, construite de importanta şi influenta familie Medici - devenit unul dintre cele mai bogate şi mai spectaculoase muzee din lume, în extensiile Palatului Pitti şi Grădinile Boboli, unde Ana Maria a trăit şi a murit.

Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia
Galeriile Uffizi din Florenţa, Italia (Pixabay.com)

Numită şi „Principessa Saggia” (prinţesa înţeleaptă), Ana Maria Luisa de Medici este o personalitate istorică puternică având în vedere potenţialul ei vizionar. A făcut din Florenţa ceea ce este astăzi, leagănul permanent al Renaşterii şi un far pentru intelectuali şi iubitorii de artă din întreaga lume.

Pentru iubitorii de artă ce trec prin Florenţa: nu uitaţi să vă bucuraţi de aceste capodopere lăsate de Ana Maria Luisa de Medici, ultima descendentă a renumitei familii.