Oamenii de ştiinţă: alimentaţia de tip occidental ne afectează vederea

Ochi albastri
Ochi albastri (Photos.com)

Cercetările moderne ale oamenilor de ştiinţă au reuşit să identifice o legătură directă între obiceiurile noastre alimentare şi riscul dezvoltării unor afecţiuni cronice de tipul diabetului, obezităţii şi bolilor de inimă, cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult în ultima perioadă.

Un studiu recent, finanţat parţial de Ministerul Agriculturii şi Institutul Naţional de Sănătate ale SUA, au găsit o legătură cauzală directă între regimul alimentar şi degenerescenţa maculară - o afecţiune oculară larg răspândită. Această maladie reprezintă una dintre principale cauze ale deteriorării vederii şi pierderii complete a acesteia la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Studiul a arătat că persoanele care se alimentează potrivit unei diete tipice ţărilor occidentale dezvoltate sunt mai predispuse la degenerescenţă maculară.

De regulă, o alimentaţie de tip occidental se caracterizează printr-un consum mare de carne roşie, produse din carne, produse lactate bogate în grăsimi, cartofi, cartofi prăjiţi şi produse din cereale rafinate.

La rândul lor, persoanele care urmează un regim alimentar de tip asiatic consumă o cantitate mare de legume, fructe, roşii şi fructe de mare. Prin urmare, acestea sunt mai puţin predispuse la degenerescenţă maculară.

Macula (pata galbenă) reprezintă un grup de celule sensibile la lumină din spatele retinei. Este o zonă mică din cadrul retinei, responsabilă de vederea centrală şi care ne permite să vedem cu claritate detaliile fine. Odată cu vârsta, proteinele şi lipidele reziduale, numite drusen, se acumulează în maculă. Nivelul ridicat de drusen creşte riscul distrofiei maculare.

La studiul cercetătorilor americani au participat 4.000 de persoane. O parte dintre acestea aveau o cantitate neînsemnată de drusen în retină, în timp ce alţii nu aveau deloc. Alţii au avut o cantitate medie (stadiu incipient al degenerescenţei maculare) sau ridicată de drusen (degenerescenţă maculară progresivă).

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că atunci când persoanele consumă produse specifice regimului alimentar asiatic se reduce simţitor riscul dezvoltării multor boli cronice.

Spre exemplu, consumul unor cantităţi importante de legume cu frunze verzi (bok-choy, broccoli chinezesc, varză chinezească) previne dezvoltarea bolilor de inimă.

Produsele din soia, cum ar fi tofu şi laptele din soia, conţin izoflavonoizi - elemente care reduc colesterolul şi ne protejează împotriva cancerului, potrivit Cancer Center de la Universitatea din California.

În ţările europene, oamenii mănâncă multă carne, care conţine multe grăsimi saturate. Asiaticii, la rândul lor, consumă în mod tradiţional o cantitate mare de peşte, cum ar fi somonul sau macroul, care sunt bogaţi în acizi graşi omega-3 nesaturaţi - substanţe folositoare capabile să reducă riscul de cancer.

Cancer Center recomandă să bem de la 1 până la 3 ceşti de ceai verde pe zi. Ceaiul verde este un bun remediu în profilaxia cancerului şi a diabetului de tip II.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.