Oamenii de ştiinţă au stabilit cauza morţii Cleopatrei

Moneda romana reprezentând pe Cleopatra
Moneda romana reprezentând pe Cleopatra (mixei.ru)

Un grup de savanţi germani, conduşi de istoricul Christopher Schaefer au ajuns la concluzia că regina egipteană Cleopatra a murit nu din cauza muşcăturii de şarpe, cum se credea anterior, dar de la un cocktail mortal din opiu şi cucută.

Având în vedere faptul că regina, renumită pentru frumuseţea ei, a vrut să rămână frumoasă şi după moarte, este puţin probabil că s-ar fi expus singură la moarte chinuitoare, rămânând mutilată de la muşcătura de Cobra, când moartea survine în decursul câtorva zile, iar pe piele apar pete. În Alexandria, după ce savanţii au studiat textele vechi medicale şi s-au consultat cu cunoscătorii de şerpi, au ajuns la concluzia că, Cleopatra a folosit un amestec de opiu şi plante otrăvitoare, cum ar fi cucuta şi aconite, şi a murit în câteva ore, fără dureri.

Menţionăm că există de asemenea şi potrivnici ai legendelor despre frumuseţea Cleopatrei. În particular, în 2007 savanţii britanici au declarat că regina nu a fost frumoasă deloc, pentru că aspectul său se caracteriza printr-un nas ascuţit, buze subţiri şi maxilar proeminent. Ei au făcut o astfel de apreciere după ce au studiat imaginea Cleopatrei de pe moneda romană.

Reamintim că moartea Cleopatrei reprezintă unul dintre marele mistere ale reginei egiptene. Există mai multe versiuni asupra decesului ei. Una dintre acestea ar fi sinuciderea în urma morţii iubitului ei - marele general roman Marco Antonio. Conform legendei, Cleopatra şi-a îngropat iubitul cu toate onorurile într-un mormânt rafinat, iar apoi s-a închis în propriul său mormânt, unde mai târziu a fost găsită moartă.

Cleopatra VII Philopater (greaca veche - Κλεοπάτρα Φιλοπάτωρ, anii 69 - 30 Î.Hr.) a fost ultima regină a Egiptului elenistic din dinastia macedoneană a lui Ptolemeu (Lagide). Cleopatra a VII-a a condus Egiptul 21 de ani consecutiv, în domnie comună cu fraţii săi (după tradiţie, ei fiind în mod formal şi soţi), Ptolemeu al XIII-lea şi Ptolemeu al XIV-lea, apoi s-a căsătorit într-adevăr cu generalul roman Marco Antonio. Regina Cleopatra fost ultimul conducător independent al Egiptului până la cucerirea romană şi adesea, deşi nu destul de corect, este considerată ultimul faraon al Egiptului antic. Imensa popularitate a dobândit-o datorită povestei de dragoste cu Iulius Cezar şi Marco Antonio. De la Cezar a avut un fiu, iar de la Antonio - doi fii şi o fiică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură