Embrionii hibrizi umani şi animali, o problemă extrem de controversată

Unii bioeticieni sunt preocupaţi de planul oamenilor de ştiinţă de a crea embrioni hibrizi umani şi animali.
(Captură Foto)

"Ajungem pe nisipuri mişcătoare şi cred că este dăunător pentru sentimentul nostru de umanitate", spune Stuart Newman, profesor de biologie celulară şi anatomie în cadrul Medical College din New York.

National Institutes of Health (NIH) a adoptat un moratoriu privind finanţarea proiectului, în timp ce implicaţiile etice sunt revizuite. Ei vor anunţa în curând modul în care se vor ocupa de cererile de finanţare.

Dar unii oameni de ştiinţă avansează oricum şi speră să convingă NIH să îşi schimbe părerea.

"Nu încercăm să concepem o himeră numai pentru că vrem să vedem un fel de creatură monstruoasă", declară Pablo Ross, biolog în cadrul Universităţii Davis din California. "Facem acest lucru pentru un scop biomedical."

Ross încearcă să facă un pancreas folosind tehnici de editare ale genelor pe porci.

Problema este că cercetătorii nu ştiu unde se vor deplasa celulele stem umane în interiorul corpului. Ele ar putea călători în creier sau forma spermă şi ovule, ceea ce ar putea duce la creşterea unui embrion uman în interiorul uterului unui porc.

Transumanismul încurajează progresul uman prin intermediul tehnologiei. Mai precis, încurajează utilizarea formelor artificiale pentru a împinge omenirea spre ceva "mai mult decât" uman. Fundamental, este o formă de utopism, convingerea că fiinţele umane se pot schimba şi de a crea un Rai pe pământ.

Intenţia de a reduce suferinţa sau de a îmbunătăţi calitatea vieţii, dusă la extrem, poate deveni o preocupare de nemurire, o evadare din limite morale, sau o formă de religie în sine. Potrivit religiilor, răscumpărarea finală a omenirii este ceva care va fi realizată numai de către Dumnezeu, nu prin tehnologie.

Din moment ce Dumnezeu a lăsat pământul în stăpânirea omenirii, există mijloace acceptabile de îmbunătăţire a condiţiei umane prin intermediul tehnologiei. Dar asta nu înseamnă că oamenii sunt pe deplin capabili, sau chiar complet liberi, să se schimbe în orice mod aleg. Odată ce o persoană consideră că se poate re-crea, se plasează într-o poziţie spirituală nerealistă.

Omul modern posedă o tehnologie de neimaginat pentru generaţiile de acum o mie de ani, dar încă suntem umani. Încă eronaţi. Experienţa ne-a învăţat că fiinţele umane tind să fie la fel de imorale cu sau fără tehnologie. Ştiinţa nu face omenirea mai puţin păcătoasă sau mai morală; pur şi simplu face păcatul nostru mai sofisticat. Experienţa umană demonstrează că partea utopică a transumanismului este la fel de fictivă ca şi partea sa spirituală.