Oamenii de ştiinţă descoperă un nou continent sub apă

Cele şapte continente.
Cele şapte continente.

Lumea este formată din şapte continente conform cunoştinţelor noastre actuale – Europa, Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Antarctica şi Australia.

Totuşi, ar mai putea exista un nou continent pe care să îl adăugăm listei de mai sus: Zealandia.

În urma mai multor cercetări în profunzime, un grup de 11 oameni de ştiinţă au ajuns la convingerea că un al optulea continent există.

Conform descoperirilor, teoria lor susţine că Noua Zeelandă şi Noua Caledonie nu sunt doar un lanţ de insule – mai degrabă sunt parte dintr-o bucată de 4.9 milioane de kilometri pătraţi din învelişul pământului total separate de Australia.

Oamenii de ştiinţă susţin că această placă nu este nouă – doar că nu a fost descoperită până acum, având în vedere că 94% din suprafaţa acesteia este scufundată sub apă.

“Aceasta nu este o descoperire bruscă, ci o realizare graduală; acum cel puţin 10 ani nu am fi avut datele pe care le-am acumulat azi sau încrederea în interpretarea lor pentru a scrie această lucrare”, scria echipa în ziarul Societăţii Geologice americane GSA Today.

“Clasificarea Zealandiei ca fiind continent are o valoare ştiinţifică ce reprezintă mult mai mult decât un nume pe o listă”.

“Că un continent poate fi atât de scufundat în apă şi cu toate acestea nefragmentat, implică schimbarea modelelor geodinamicii şi face ca noul continent să devină util în explorarea coeziunii şi a divizării invelişului continental."

Masa plăcii are toate cele patru atribute necesare pentru a fi considerată un continent, conform oamenilor de ştiinţă.

Acestea includ prezenţa diferitelor tipuri de piatră şi “altitudinea înaltă faţă de regiunile crustei fundului oceanic”.

Alţi oameni de ştiinţă au sprijinit noile descoperiri, inclusiv Bruce Luyendyk, fizician la Universitatea din California, conform unui articol Express.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură