Obama face apel la calm după doborârea de către Turcia a unui avion rusesc

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel la o reducere a tensiunilor după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc, care s-a prăbuşit în Siria. Liderul american a discutat la telefon cu omologul său turc.
Barack Obama
Barack Obama (Ethan Miller/Getty Images)

Obama şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au căzut de acord asupra nevoii de a reduce tensiunile după ce forţele aeriene turceşti au doborât un avion de luptă rusesc, susţinând că acesta a pătruns în spaţiul aerian al Turciei.

În cadrul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri au declarat că este necesară prevenirea repetării unui astfel de incident, în condiţiile în care atât Moscova cât şi o coaliţie internaţională condusă de SUA desfăşoară separat şi în paralel lovituri aeriene împotriva grupului Statul Islamic în Siria.

“Ei au căzut de acord asupra importanţei detensionării situaţiei şi asupra luării unor măsuri pentru a preveni o repetare a unor astfel de incidente”, a susţinut biroul prezidenţial turc într-o declaraţie publicată după discuţiile dintre cei doi şefi de stat.

Avionul de luptă rusesc Su-24 a fost doborât marţi de două avioane de luptă turceşti F-16 după ce piloţii ruşi au fost avertizaţi de 10 ori, fără a răspunde, au declarat oficiali turci.

“Cuţit în spate”

În ciuda faptului că preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că vor exista “consecinţe serioase” pentru Turcia, Obama a declarat că speră că “toate părţile pot face un pas înapoi şi să determine cum vor proceda mai bine pentru interesele lor”.

Comentariile lui Obama au avut loc după un apel similar din partea ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a făcut la rândul său apel pentru luarea unor măsuri urgente pentru reducerea tensiunilor, cerând o “analiză credibilă şi complexă” a incidentului pentru a preveni o repetare a situaţiei.

Doborârea avionului rusesc este cel mai serios incident care implică forţele ruseşti de când acestea s-au implicat în conflictul sirian începând cu 30 septembrie, cu scopul de a-l susţine pe preşedintele Bashar al-Assad.

Armata americană a susţinut afirmaţiile Turciei că piloţii săi au avertizat avionul de luptă rusesc. Dar Kremlinul susţine că avionul său zbura la cel puţin un kilometru distanţă de spaţiul aerian, conform Deutsche Welle.

Încălcări repetate ale spaţiului aerian

Oficialii Pentagonului au condamnat anterior acţiunile şi tacticile piloţilor ruşi după ce, luna trecută, avioanele de luptă ruseşti au încălcat de două ori spaţiul aerian turcesc.

Piloţii avionului Su-24 doborât marţi s-au paraşutat dar, în timp ce se aflau încă în aer, unul dintre ei a fost ucis de focul rebelilor sirieni aflaţi la sol, au declarat oficialii militari de la Moscova.

Unul dintre elicopterele trimise la locul prăbuşirii avionului pentru a căuta supravieţuitori a fost de asemenea lovit de focul rebel, ucigând un soldat şi forţând elicopterul să aterizeze de urgenţă, au adăugat oficialii ruşi.

Dar, în ciuda tensiunilor, nu a existat o cerere imediată pentru o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

În acelaşi timp, unii analişti nu sunt convinşi că Rusia şi Turcia vor lăsa incidentul să se amplifice. Cele două state au interese economice şi energetice şi au o poziţie comună în privinţa Statului Islamic.

La câteva ore după incident, Obama şi preşedintele francez Francois Hollande au participat la o conferinţă de presă comună la Casa Albă, cerând Moscovei să coopereze în lupta împotriva Statului Islamic şi insistând ca ruşii să-şi suspende ajutorul oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Hollande urmează să se întâlnească joi cu Putin în Rusia, ca parte a eforturilor sale diplomatice de a construi un suport pentru o campanie internaţională intensificată împotriva Statului Islamic, care şi-a asumat răspunderea pentru atacurile din Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe