Obama menţine sancţiunile împotriva Rusiei încă un an


Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a semnat şi trimis o notificare Congresului SUA pentru a se menţine încă un an sancţiunile împotriva Rusiei – aplicate pentru rolul pe care îl are în conflictul ucrainean –, ţinând cont de ameninţările pe care le înfruntă securitatea naţională americană, conform Casei Albe.

“Am determinat că este necesar să menţinem urgenţa naţională declarată prin Ordinul Executiv 13660 cu privire la Ucraina”, a scris marţi Obama în notificarea sa, conform unui articol publicat de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Ordinul Executiv 13660 semnat de Obama în 6 martie 2014 a autorizat aplicarea de sancţiuni asupra unor persoane fizice şi asupra unor companii aparent responsabile pentru destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. Marţi, ordinul a fost prelungit până în 2016.

“Acţiunile şi politicile persoanelor care subminează procesele şi instituţiile democratice din Ucraina care ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea sa teritorială şi care contribuie la însuşirea ilegală a bunurilor sale ... continuă să prezinte o ameninţare neobişnuită şi extraordinară pentru securitatea naţională şi pentru politica externă a Statelor Unite”, a declarat Obama în notificarea sa, conform Sputnik.

Mai mult, preşedintele american şi liderii europeni au avertizat marţi Rusia că ei sunt pregătiţi să suplimenteze sancţiunile deja impuse împotriva Moscovei dacă mai au loc alte încălcări ale acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, susţine Reuters.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe video desfăşurate marţi între liderii SUA, ai Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei şi Consiliului European.

Biroul preşedintelui francez Francois Hollande a susţinut că liderii participanţi la conferinţă au căzut de acord că o încălcare majoră a acordului va face necesară “o reacţie puternică din partea comunităţii internaţionale”.

Conferinţa video s-a suprapus cu un discurs susţinut de premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa Congresului SUA, în cadrul căruia liderul israelian a avertizat Statele Unite să nu încheie un acord nuclear cu Iranul care ar putea duce la consecinţe catastrofale în viitorul apropiat. Discursul premierului israelian a declanşat o puternică controversă deoarece a fost plănuit de rivalii republicani ai lui Obama.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, aproape 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. O anchetă a unui ziar german afirmă, însă, că pierderile de vieţi omeneşti ar fi mult mai mari - cu un ordin de mărime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe