Obama şi Putin nu ajung la un consens privind viitorul Siriei

Întâlnirea mult anticipată dintre Obama şi Putin pe marginea Adunării Generale a ONU a eşuat să ofere o soluţie la conflictul sirian, cei doi lideri neputând să depăşească neînţelegerile care îi separă în privinţa acestei chestiuni.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama îşi strâng mâinile înainte de începerea unei întâlniri bilaterale la sediul ONU, 28 septembrie 2015, New York City.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama îşi strâng mâinile înainte de începerea unei întâlniri bilaterale la sediul ONU, 28 septembrie 2015, New York City. (Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au eşuat să ajungă la un consens în ceea ce priveşte soluţionarea situaţiei din Siria, Obama cerând o tranziţie politică pentru înlocuirea preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Putin a avertizat că abandonarea guvernului sirian actual ar fi o greşeală.

După ce s-au duelat în discursuri la Adunarea Generală a ONU, desfăşurată luni la New York, cei doi lideri au avut o întâlnire privată timp de 90 de minute – prima lor întâlnire de acest gen în aproximativ un an, conform ABC News.

În centrul neînţelegerilor lor asupra Siriei s-a aflat soarta lui Assad, un aliat al Rusiei. SUA a cerut de mult timp ca preşedintele sirian să renunţe la putere, în timp ce Rusia a insistat că guvernul sirian este singura opţiune viabilă pentru confruntarea grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut sub numele de ISIL).

În timpul discursului său la ONU, Obama a declarat: “Trebuie să recunoaştem că nu poate exista, după atât de multă vărsare de sânge, o reîntoarcere la situaţia existentă înainte de război.”

Putin, luând cuvântul la scurt timp după omologul său american, a făcut apel ţărilor din lume să fie de partea lui Assad.

“Noi credem că este o greşeală imensă să refuzăm să cooperăm cu autorităţile siriene, cu forţele guvernului”, a declarat Putin în cadrul primei sale apariţii la o adunare ONU într-un deceniu.

Neînţelegerile dintre Obama şi Putin cu privire la situaţia tensionată din Siria nu au oferit prea multe indicii cu privire la modul în care ar putea colabora cele două state pentru a pune capăt unui conflict în care au fost ucişi peste 250.000 de oameni şi care a declanşat un val imens de refugiaţi.

Întâlnirea privată dintre cei doi şefi de stat s-a încheiat cu declaraţii vagi în legătură cu nevoia găsirii unei soluţii politice la această criză, dar fără a se stabili o cale clară pentru soluţionarea problemelor.

Situaţia din Siria a devenit şi mai urgentă după ce Rusia a început să trimită echipamente militare, avioane de luptă şi soldaţi în ţara arabă zguduită de război.

În ciuda încercărilor Rusiei de a asigura SUA că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene, rapoartele de pe teren arată exact contrariul.

Soldaţii marinei ruse au dat săptămâna trecută prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, conform unor surse militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Ofensiva pentru recâştigarea controlului asupra bazei aeriene Kweiris, căzută în mâinile luptătorilor ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas în implementarea planului operaţional al Rusiei pentru zona oraşului Alep.

Este destul de improbabil ca Putin să se alăture coaliţiei conduse de SUA care lansează deja atacuri aeriene împotriva ţintelor ISIL din Siria. De fapt, şeful de la Kremlin a declarat că ţara sa va face un astfel de pas doar în conformitate cu legea internaţională, criticând în acelaşi timp SUA şi aliaţii săi pentru desfăşurarea de atacuri pe teritoriul sirian fără permisiunea ONU.

Criza din Siria a fost în mare parte umbrită de celelalte discuţii ale summitului asupra menţinerii păcii, schimbării climatului şi a sărăciei globale.

Obama şi Putin şi-au strâns scurt mâinile în timpul unui prânz al liderilor, care a avut loc după o dimineaţă încărcată cu discursuri. Aşezaţi la aceeaşi masă, cei doi şi-au ciocnit paharele în timpul unui toast, Putin zâmbind iar Obama fiind uşor încruntat.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic după ce Rusia a anexat anul trecut peninsula ucraineană Crimeea şi după ce s-a implicat cu arme şi soldaţi în conflictul separatist din estul Ucrainei. SUA a pedepsit Rusia pentru aceste mişcări, aplicând, alături de Uniunea Europeană, o serie de sancţiuni economice care au împins economia rusă în recesiune.

Oficialii americani au declarat că situaţia din Ucraina a consumat aproximativ jumătate din timpul alocat întâlnirii dintre Obama şi Putin. Casa Albă este îngrijorată de faptul că separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei ar putea desfăşura alegeri locale luna viitoare, considerate a fi o încălcare a planului de pace fragil. Oficialii au adăugat că Obama l-a îndemnat pe Putin să menţină acordul pe linia de plutire.

Acordul de pace a fost intermediat în luna februarie de Franţa şi Germania, iar Rusia nu doreşte ca SUA să se implice în acele discuţii. Totuşi, după întâlnirea cu Obama, Putin a urmărit să minimalizeze neînţelegerile cu SUA în privinţa Ucrainei, susţinând că Washingtonul colaborează cu ucrainenii şi europenii pentru a menţine contacte diplomatice cu Rusia, cu scopul de a ajuta la implementarea acordului de pace.