Obama zboară la Paris pentru o întâlnire cu poster boy Emmanuel Macron

Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Getty Images)

Biroul lui Emmanuel Macron a dezvăluit că preşedintele francez se va întâlni sâmbătă cu Barack Obama în Paris pentru un prânz “privat”.

Declaraţia nu a descris pretextul întâlnirii. Obama urmează să participe la mai multe întâlniri vineri şi sâmbătă în Paris şi va face o declaraţie de deschidere la summitul inovaţiilor Les Napoleons, înainte de întâlnirea cu Macron.

Conform unei purtătoare de cuvânt a lui Obama, fostul preşedinte american se află în mijlocul unui turneu de cinci zile, pe două continente, pentru a se întâlni cu şefi de stat. Călătoria sa i-a îngrijorat pe mulţi că Obama ar fi angrenat un “guvern în umbră” pentru a contracara administraţia preşedintelui Donald Trump.

Nu numai că o astfel de mişcare este fără precedent în cei peste 200 de ani de succesiune prezidenţială, dar este şi ilegală. Legea Logan Act interzice oricărui cetăţean să se implice în corespondenţă diplomatică – direct sau indirect – cu orice ţară străină fără autorizarea administraţiei SUA.

Fostul preşedinte Obama este un fan de lungă durată al centriştilor şi l-a susţinut pe Macron în alegerile prezidenţiale când a îndemnat alegătorii să respingă extrema dreaptă.

Deşi Palatul Elysee nu a precizat dacă există un motiv în spatele întâlnirii “secrete”, este un semn clar că legătura dintre preşedintele francez de centru şi predecesorul lui Donald Trump este în continuare puternică.

Obama s-a îmbarcat într-o călătorie de 5 zile spre China, India şi Franţa la începutul acestei săptămâni şi a fost ocupat să se întâlnească cu foştii săi omologi, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Katie Hill.

Democrat liberalul, care a predat frâiele Casei Albe lui Trump în luna ianuarie, se va afla în Oraşul luminilor vineri şi sâmbătă.