Obiect spaţial misterios aterizează într-o fermă din California

Deşeu spaţial căzut într-o fermă din apropierea Hanford,  California, pe 13 octombrie 2018.
Deşeu spaţial căzut într-o fermă din apropierea Hanford, California, pe 13 octombrie 2018. (Kings County Sheriff's Office)

Săptămâna trecută locuitorii din California au asistat uimiţi la un spectacol neanunţat: pe cer a apărut o minge de foc formată din deşeuri spaţiale care s-au împrăştiat în aer, unul dintre obiecte căzând într-o fermă din apropiere. Filmările acestei întâmplări ciudate s-au răspândit rapid prin intermediul reţelelor de socializare, iar mulţi s-au întrebau ce deşeuri sunt şi de unde provin.

Proprietarul fermei de lângă Hanford a descoperit, pe 13 octombrie, o bucată mare de metal de forma unui rezervor căzută în livada de nuci şi a alertat autorităţile locale. Detectivii de la Biroul Şerifului din Kings County au urmat mai multe piste, inclusiv posibilitatea ca obiectul să fie asociat cu racheta SpaceX Falcon9 care a fost lansată de la Vandenberg Air Force Base cu câteva zile în urmă. SpaceX a negat că resturile ar avea de-a face cu lansarea, relatează Fox 26.

Agenţia Spaţială Europeană a declarat, de asemenea, postului de ştiri că obiectul nu ar aparţine nici uneia dintre lansările sale efectuate de la Vandenberg Air Force Base, deoarece ei lansează obiectele în mod special deasupra apei pentru a preîntâmpina căderea anumitor resturi în zonele populate.

După aproape o săptămână de căutare a unor indicii, autorităţile au primit în cele din urmă un răspuns.

Vandenberg Air Force Base a declarat detectivilor de la Biroul Şerifului din Kings County că este foarte probabil ca obiectul să fie un rezervor de combustibil căzut de pe satelitul de comunicaţii deţinut de Iridium, o companie de comunicaţii prin satelit. Compania a confirmat oficialilor că obiectul ar aparţine, de fapt, unuia dintre sateliţii săi lansaţi în spaţiu la sfârşitul anilor 1990 şi a reintrat lent în atmosfera Pământului, a răspuns biroul şerifului într-o declaraţie pentru Fox News. „Scopul acestui rezervor special era să stocheze combustibilul folosit pentru a schimba orbita satelitului în spaţiu.”

Iridium a declarat că rezervorul trebuie să fie examinat înainte de a putea confirma oficial că aparţine satelitului vechi de zeci de ani.

„Trebuie să-l vedem. Nu suntem siguri sută la sută”, a declarat purtătorul de cuvânt al Iridium, Jordan Hassin, pentru Fresno Bee, adăugând că există mai mulţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului.

Potrivit lui Hassin, acestea sunt primele resturi raportate, care aparţin unui satelit, după ce acesta a reintrat în atmosfera Pământului.