UPDATE. Occidentul condamnă intervenţia directă a Rusiei în Ucraina prin trimiterea convoiului „umanitar”.Camioane din convoi revin în Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

UPDATE. Camioane din convoiul "umanitar" rus trimis în Ucraina au început să revină în Rusia, sâmbătă dimineaţă, ca urmare a criticilor Occidentului, relatează Reuters.

Întoarcerea camioanelor în Rusia va contribui la detensionarea situaţiei, înaintea vizitei la Kiev a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, pe care o va efectua sâmbătă.

Un jurnalist de la Agenţia Reuters prezent la punctul vamal Doneţk-Izvarino, a observat sâmbătă că zece camioane au intrat pe teritoriul Rusiei, iar multe altele se îndreptau spre frontieră.

***

Liderii occidentali au condamnat vineri Rusia pentru trimiterea convoiului în teritoriul ucrainean şi au cerut retragerea acestuia, avertizând totodată că vor exista „costuri suplimentare”.

„Aceasta este o încălcare clară a graniţei ucrainene. Este o încălcare a acordului anterior dintre Ucraina, Rusia şi Crucea Roşie”, a declarat Sebastien Brabant, purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE.

Peste 100 de camioane ruseşti au trecut graniţa în Ucraina fără să fie verificate de serviciile de graniţă sau de grăniceri şi fără să fie însoţite de oficialii Crucii Roşi Internaţionale, a anunţat vineri preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

„Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale”, a declarat Poroşenko.

Moscova, care a trimis mii de soldaţi în estul Ucrainei, a avertizat împotriva oricărei încercări de a opri convoiului, despre care spune că este pur „umanitar”.

Comandantul militar al NATO, Philip Breedlove, a anunţat că trimiterea camioanelor ruseşti în Ucraina arată ca o încercare deghizată de a trimite întăriri forţelor pro-ruse. Totodată, acesta a confirmat prezenţa armamentului rus în interiorul Ucrainei. În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova neagă însă că ar sprijinii forţele pro-Rusia.

Alianţa Nord Atlantică a denunţat şi acţiunile armatei ruse, care au folosit artileria pentru a ataca armata ucraineană, atât în Ucraina cât şi în exteriorul ei, ceea ce dovedeşte încă o dată că Moscova susţine forţele pro-Rusia. În urma acestor precizări, NATO recunoaşte războiul de facto din Europa de Est.

"Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării militare ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. În plus, susţinerea oferită de artileria rusă - atât din Rusia cât şi din Ucraina - este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei. Trimiterea convoiului rus în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă de către Rusia a angajamentelor internaţionale", a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO.

La rândul său, Consilierul de Securitate al Casei Albe, Ben Rhodes, a declarat că Washingtonul va discuta situaţia din Europa de Est alături de Consiliul de Securitate al ONU, vineri, iar în cazul în care convoiul nu va fi retras, Rusia va suporta „costuri suplimentare”.

Trimiterea convoiului rus pe teritoriul ucrainean este văzută de Kiev drept o „invazie directă”. Şeful securităţii ucrainene a declarat că forţele ucrainene vor permite trecerea convoiului pentru a evita „provocările”.

În urma acestei acţiuni abuzive, Ucraina a cerut aliaţilor internaţionali să se unească „într-o condamnare decisivă a acţiunilor ilegale şi agresive” ale Rusiei.

NATO a mai avertizat că Rusia riscă să devină şi mai izolată. Dar a exclus o intervenţie militară în Ucraina, care nu este membră a alianţei, iar Europa este reticentă să sporească sancţiunile din cauza dependenţei parţiale de gazul rus.