Octavian Morariu: "Consider că mi-am făcut pe deplin datoria şi rămân în continuare la dispoziţia mişcării olimpice"

Presedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu.
Presedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu. (youtube.com)

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, care şi-a anunţat oficial retragerea din fruntea COSR în cadrul Adunării Generale ordinare ce a avut loc marţi 15 aprilie, a declarat: "Consider că mi-am făcut pe deplin datoria şi rămân în continuare la dispoziţia mişcării olimpice", informează site-ul COSR.

Preşedintele COSR va rămâne în funcţie până pe data de 29 mai, când a fost programată Adunarea Generală Extraordinară.

"Sunt zece ani de când conduc acest for care regrupează marile valori ale sportului românesc, fie că este vorba de cele juridice, şi aici mă refer la federaţii, fie că este vorba de cele individuale, şi aici mă refer la marii campioni şi alte personalităţi din lumea sportului românesc", au fost cuvintele cu care Octavian Morariu şi-a început alocuţiunea în cadrul Adunării Generale de marţi.

"În toată această perioadă am fost un preşedinte dedicat şi am încercat din răsputeri să asigur Comitetului Olimpic şi Sportiv Român resursele financiare şi umane necesare funcţionării sale la cei mai înalţi parametri în interesul sportivilor în primul rând", a spus Morariu.

"Evoluţia în aceşti zece ani a fost vizibilă pe multe planuri. Este rezultatul unei munci în echipă, împreună cu membrii Comitetului Executiv şi cu toţi colaboratorii din COSR. Am promovat mereu valorile olimpismului, excelenţa, respectul, solidaritatea, fair-play-ul, absenţa oricăror tipuri de discriminări, lupta împotriva dopajului şi a tuturor ilegalităţilor din sport. Insist asupra respectului care este baza piramidei morale a olimpismului — respectul faţă de adversari, parteneri, reguli, arbitri, spectatori, lumea politică, instituţii. Fără respect nu se poate clădi nimic, nicăieri. Evoluţia a fost şi una personală, în clipa de faţă ocupând funcţii importante în mişcarea olimpică internaţională şi în federaţia internaţională de rugby IRB, inclusiv ca preşedinte FIRA — AER", a continuat oficialul COSR.

"A venit şi pentru mine un moment de evaluare, de apreciere lucidă a realităţii. Am constatat o supraîncărcare a activităţilor mele şi pentru că niciodată funcţiile nu au fost un scop pentru mine, ştiind că tot timpul sunt vremelnice, din respect pentru cei din jur şi nu în ultimul rând pentru familia mea am hotărât să mă retrag astăzi din funcţia de preşedinte al COSR", a adăugat el.

"Voi rămâne prezent în viaţa olimpică şi a COSR în spiritul Cartei Olimpice ca membru ex-office (n.r. — din oficiu) al Comitetului Executiv al COSR. Mişcarea olimpică din România poate conta în continuare pe sprijinul şi implicarea mea dedicată", a indicat Morariu.

"Decizia nu a fost uşoară. A fost însă grea doar din punct de vedere al răspunderii şi responsabilităţii faţă de mişcarea olimpică din România, nu şi din punct de vedere al persoanei mele în sensul strict al cuvântului. Cred însă că este un exerciţiu de moralitate, pentru că mişcarea olimpică din România are nevoie de o conducere care să asigure o activitate diligentă şi regulată a forului nostru. Din punct de vedere moral era foarte greu să acumulez atâtea funcţii. Consider că mi-am făcut pe deplin datoria şi rămân în continuare la dispoziţia mişcării olimpice".

"Este şi momentul în care trebuie să aduc mulţumiri tuturor miniştrilor Tineretului şi Sportului, sau preşedinţilor Agenţiilor sau Autorităţilor Naţionale cu care am colaborat, tuturor prim-miniştrilor şi în primul rând lui Victor Ponta care a avut o contribuţie determinantă la succesul FOTE Braşov 2013, cu o menţiune specială la acest capitol pentru Gabriel Oprea. Îi mulţumesc de asemenea preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul constant, tuturor instituţiilor statului cu care am colaborat şi în mod particular Agenţiei Naţionale Anti-Doping, preşedinţilor şi secretarilor generali ai federaţiilor sportive naţionale, personalităţilor din sport şi membrilor COSR. Vreau de asemenea să fac o menţiune specială pentru echipa mea de colaboratori de la COSR, o echipă puternică, motivată, competentă şi în slujba sportivilor şi olimpismului. În mod particular îi mulţumesc celui care timp de zece ani mi-a fost un bun camarad şi între timp mi-a devenit prieten apropiat, şi îl numesc aici pe Ioan Dobrescu".

"Îi rog pe cei pe care eventual nu i-am amintit să mă scuze şi urez în continuare olimpismului românesc numai bine şi mult succes", a încheiat Octavian Morariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport