Odată cu creşterea foametei care bântuie Venezuela, tensiunile la graniţa cu Columbia cresc şi ele

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos.
Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos. (STAN HONDA / AFP / GettyImages)

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a vizitat oraşul nord-estic Cucuta, în apropierea graniţei cu Venezuela, în contextul unor tensiuni de frontieră tot mai intense între cei doi vecini sud-americani.

“Sunt aici să mă asigur că cetăţenii noştri columbieni primesc serviciile de care au nevoie”, a declarat Santos duminică în timpul vizitei sale în oraşul de graniţă, unde s-au refugiat sute de columbieni care, înaintea izbucnirii conflictului dintre cele două tabere, au locuit în Venezuela.

“Ne concentrăm acum pe acoperirea nevoilor umanitare generate de această situaţie”, a declarat el, adăugând că guvernul său este determinat să trateze disputa de frontieră “cu fermitate, dar prin dialog şi diplomaţie”.

Vizita a avut loc la o zi după ce Venezuela a ordonat plasarea a 3.000 de soldaţi în statul vestic Tachira, în apropierea graniţei columbiene.

Soldaţii au sarcina de a “curăţa regiunea de paramilitari, criminali, răpitori şi traficanţi de droguri”, a declarat preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, fiind citat de agenţia germană de ştiri DPA.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a cerut celor două state sud-americane “să îşi rezolve disputa pe cale diplomatică” şi să “adreseze situaţia într-un forum multilateral”.

În 19 august, bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au lansat un atac asupra soldaţilor venezueleni care desfăşurau o operaţiune anti-contrabandă în oraşul San Antonio din statul Tachira, rănind patru dintre ei.

Maduro a învinuit paramilitarii columbieni pentru acel incident, ordonând închiderea frontierei cu Columbia şi declarând o stare de urgenţă de 60 de zile în câteva zone ale frontierei.

Rapoartele susţin că Venezuela a deportat 1.097 de imigranţi columbieni datorită conflictului, în timp ce alţi 6.000 au părăsit voluntar regiunea în contextul escaladării tensiunilor.

În plus, cele două state şi-au rechemat ambasadorii pentru consultaţii.

Graniţa dintre cele două ţări sud-americane, care are o lungime de 2.200 de km, este împânzită de activităţi de gherilă şi contrabandă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.