Oettinger: Germania va trebui să acopere gaura financiară provocată de Brexit

Pe lângă costurile ridicate pe care le are din cauza găzduirii a peste un milion de refugiaţi, Germania va trebui să contribuie, ca urmare a cererii Bruxelles-ului, cu mai mulţi bani pentru a acoperi gaura financiară ce va fi creată de Brexit.
Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger.
Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger. (Florian Gaertner/Photothek/Getty Images)

Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger, a declarat că eurocraţii au nevoie de mai mulţi bani pentru a gestiona crizele tot mai ample – precum imigraţia şi lupta împotriva terorismului – într-un moment în care UE este pe cale să îşi piardă cel de-al treilea contribuabil.

Oettinger a avertizat că masiva pierdere de bani ce va avea loc în urma Brexitului nu poate fi compensată prin tăieri la bugetul UE ci prin mai mult bani alocaţi de către ţările mai bogate ale blocului.

Doar 10 din cele 28 de naţiuni contribuie cu mai mulţi bani în proiect decât obţin înapoi şi proiectul european se bazează extrem de mult pe trei dintre ele – Marea Britanie, Franţa şi Germania – să continue să facă acest lucru.

Franţa a îndurat ani de stagnare economică care au dat naştere unui val tot mai mare de euroscepticism şi o creştere în sondaje a Marinei Le Pen, lidera Frontului Naţional de extremă dreapta, lăsând Berlinul încă o dată pe linia de foc pentru a plăti factura.

Dar, în condiţiile în care Germania înfruntă deja o factură gigantică pentru găzduirea a peste un milion de refugiaţi, pe care alte ţări UE au refuzat să îi accepte, apetitul de a contribui cu şi mai mulţi bani la cufărul Bruxelles-ului este limitat.

Pe lângă acest lucru, mulţi contribuabili germani consideră că li se cere pe nedrept să susţină programe succesive de salvare financiară a Greciei şi nu sunt de acord ca banii lor munciţi din greu să fie trimişi în sudul european “cel leneş”.

Oficialii din Berlin au subliniat deja că nu îşi vor mări contribuţia deja imensă, care reprezintă aproximativ 20% din întregul buget UE, din cauza ieşirii Marii Britanii din blocul european.

În octombrie 2016, adjunctul ministrului german de Finanţe, Jens Spahn, a insistat: “În cazul în care contribuţia Marii Britanii se diminuează, atunci bugetul UE se va micşora.

“Cu siguranţă nu există un mecanism automat (care ar face) ca Germania şi alţi contribuabili să îşi mărească contribuţia”.

Dar comentariile sale au fost contrazise în mod direct de către Oettinger, care a declarat că Germaniei i se va cere să furnizeze banii necesari.

Într-un interviu cu ziarul german Handelsblatt, Oettinger a precizat că Berlinul şi alţi contribuabili vor trebui să găsească “ceva în plus” pentru a acoperi o gaură neagră în bugetul blocului ce este prevăzută a se ridica la aproximativ 9 miliarde de euro.

Oettinger a mai declarat că o parte din bani ar putea fi economisiţi prin reducerea subvenţiilor agricole – măsură împotriva căreia se opune cu tărie Franţa – dar a adăugat că “avem nevoie de asemenea de resurse bugetare suplimentare” pentru a face faţă provocărilor viitoare.

În plus, eurocratul a lansat din nou controversata idee a unei taxe la nivelul UE pentru combustibili, care ar adăuga o centimă sau două la fiecare litru de petrol, ca o măsură de finanţare directă a proiectului UE după Brexit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe