Oficial american de rang înalt: SUA ar trebui să ia în considerare susţinerea Ucrainei cu arme

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Ales de preşedintele american Barack Obama pentru a ocupa locul al doilea în Departamentul de Stat american, Anthony Blinken a vorbit favorabil miercuri cu privire la posibilitatea livrării de arme către Ucraina, care se luptă cu separatiştii proruşi în estul ţării.

În cadrul unei audieri congresionale cu ocazia numirii sale în funcţia de adjunct al secretarului de stat al SUA, Blinken a declarat că administraţia americană ar trebui să îşi reconsidere politica actuală de a nu furniza ajutor militar letal Kievului.

Ucraina a acuzat Rusia săptămâna trecută că a trimis soldaţi şi arme pentru a ajuta separatiştii proruşi din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă într-un conflict în care au murit până acum peste 4.100 de oameni.

Intensificarea violenţelor, încălcarea acordului de încetare a focului şi rapoartele despre convoaie militare nemarcate care au pătruns dinspre Rusia pe teritoriul ucrainean ocupat de rebeli, au contribuit la o deteriorare a situaţiei şi la generarea de temeri că armistiţiul şubred s-ar putea prăbuşi.

Fragilul acord de încetare a focului a fost semnat la Minsk, la 5 septembrie, între Rusia, Ucraina şi rebelii din regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

NATO a acuzat de asemenea Rusia, care a anexat Crimeea în luna martie, că a trimis în ultimele zile tancuri şi soldaţi în estul Ucrainei pentru a susţine separatiştii.

Rusia neagă aceste acuzaţii în ciuda faptului că guvernul din Kiev şi aliaţii săi occidentali susţin că există dovezi clare care să susţină acuzele.

“Ţinând cont de gravele încălcări de către Rusia ale acordului semnat la Minsk, consider că un element care ar putea ajuta părţile implicate în conflict să se gândească de două ori şi să nu mai intensifice situaţia este întărirea capacităţii forţelor ucrainene, incluzând furnizarea de echipament militar letal”, a declarat Blinken, fără a confirma dacă el însuşi favorizează acordarea de arme forţelor ucrainene.

“Cred că este un lucru la care ar trebui să ne gândim”, a concluzionat noul secretar de stat adjunct american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe