Oficial chinez: Jiang Zemin a dat ordinul să se înceapă recoltarea de organe

Bai Shuzhong, fost ministru al sănătăţii al Departamentului de Logistică al Armatei de Eliberare
Bai Shuzhong, fost ministru al sănătăţii al Departamentului de Logistică al Armatei de Eliberare (cof.org.cn)

Un telefon înregistrat în secret de un grup care investighează abuzurile de drepturile omului din China ar putea face lumină într-o chestiune crucială: a ordonat direct Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez, începerea genocidului crud şi neobişnuit, împotriva Falun Gong?

Pentru a putea înţelege bine importanţa acestui fapt, trebuie să analizăm evenimentele începând din anul 2000, când în industria de transplanturi de organe a Chinei s-a petrecut un fapt remarcabil: rata transplanturilor de organe a explodat. Noi centre de transplant se deschideau în diferite zone din ţară iar o multitudine de website-uri ofereau un timp de aşteptare chiar şi de o săptămână pentru un organ vital – ceva fără precedent în ţările dezvoltate, unde timpul de aşteptare pentru un ficat sau pentru o inimă se măsoară de multe ori în ani de zile.

Reţeaua de organe

Pentru un timp, această situaţie doar a ridicat foarte multe semne de întrebare, fără prea multe replici concludente venite prin canalele oficiale. Dintre cei care ştiau cu adevărat ce se întâmplă, majoritatea erau aderenţi ai disciplinei spirituale. Pe atunci, China nu avea un sistem de donare voluntar de organe (aşa cum se întâmplă în ţările dezvoltate) şi se credea, în general, că toate organele proveneau de la prizonieri executaţi – adică, oameni condamnaţi la moarte pentru crime reale. Dar în China, organele celor închişi erau pur si simplu prelevate şi vândute.

Acest fapt se putea observa atunci când comparai numărul anual de execuţii cu numărul anual al transplanturilor, care a crescut brusc în anul 2.000, la numai un an după începerea persecuţiei. Mai mult, datele furnizate de Duihua, un grup de drepturile omului orientat spre China, arătau un declin constant în rata execuţiilor de-a lungul timpului.

Mulţi ani mai târziu, începând din 2006 şi 2007, cercetătorii au descoperit ce a determinat creşterea bruscă a transplanturilor: o sursă nouă şi diferită de organe care apăreau pe lista de vânzări online a spitalelor încă din 2.000 - organele practicanţilor Falun Gong persecutaţi.

Falun Gong, un sistem tradiţional de exerciţii care are la bază învăţături morale, a obţinut o popularitate enormă în China de-a lungul anilor 1990. Totuşi, în iulie 1999, liderul de atunci al regimului comunist, Jiang Zemin, a iniţiat o campanie violentă menită să eradicheze practica, doar pentru că era prea invidios pe numărul mare de persoane care o practicau – aproximativ 100 de milioane, cu mult peste numărul membrilor de partid.

În cadrul persecuţiei, un număr mare de practicanţi au fost închişi în lagăre de muncă, lagăre de tortură, centre de spălare a creierului şi în închisori oficiale sau negre. Iar în acest timp, Jiang a văzut persecuţia ca pe o oportunitate de a-şi creşte puterea în cadrul Partidului, de a se folosi de puterea avută asupra departamentului militar şi de securitate şi o oportunitate pentru a obţine profit.

În baza datelor obţinute de la spitale, martori, teste medicale, telefoane înregistrate, teste de sânge şi o serie de alte dovezi, cercetătorii au concluzionat că începând din 2.000, practicanţii Falun Gong erau folosiţi drept o sursă majoră de organe în industria transplanturilor din China. Organele provenite de la Falun Gong alimentau creşterea numărului de spitale şi a centrelor de transplant, în timp ce traficul cu organe umane, recoltate cu forţa, se extindea la scară internaţională.

Dar pe lângă toate aceste dovezi, rămânea întrebarea dacă această practică a furtului de organe de la persoane în viaţă s-a răspândit la nivel local din cauza ”afaceriştilor” de toate felurile, sau din cauza unui ordin venit de la vârf.

Crime executate la ordin?

În absenţa prea multor dovezi concludente, ipoteza generală era că procesul de recoltare s-a răspândit oarecum ”organic” – ca să folosim fraza adoptată de Ethan Gutmann, a cărui carte, ”Carnagiul”, face o examinare atentă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong.

Dar există o convorbire telefonică – înregistrată în secret – în care un oficial militar de rang înalt recunoaşte deschis că uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor a fost de fapt o instrucţiune venită de la vârf – de la însuşi Jiang Zemin - şi nu o încercare de a face profit care s-a răspândit plecând de la oficiali de ranguri inferioare.

”În acea perioadă, Jiang era secretar (de partid). A existat o instrucţiune de la vârf să se înceapă acest lucru, transplantarea de organe”, a declarat Bai, un oficial de rang înalt din armata chineză. Acesta a reiterat că a auzit faptul că Jiang (care era la acel timp preşedintele Comisiei Militare Centrale, corpul partidului care direcţionează armata) a dat instrucţiunile… să se vândă rinichii, să se facă operaţiile…”.

Investigatorul care l-a contactat pe Bai afirmă că a înregistrat următoarea frază: ”Departamentul Comun de Logistică a reţinut un număr de persoane Falun Gong ca donatori vii, este adevărat ?”

”Acest lucru, asta era atunci, da, cred, cel puţin aşa îmi aduc aminte, deoarece după ce preşedintele Jiang a emis ordinul, noi toţi am făcut foarte multă muncă anti-Falun Gong”, a recunoscut Bai.

”Noi controlăm direct universităţile militare medicale, acestea sunt afiliate direct la Departamentul General de Logistică al Armatei Populare de Eliberare (PLA), iar ei au primit ordine în mod repetat, deoarece Jiang a acordat pe atunci o atenţie deosebită acestei chestiuni, au pus mult accentul pe această problemă”, a continuat acesta.

Anchetatorul grupului pentru drepturile omului, care vorbea cu Bai la telefon l-a întrebat pe oficial: ”Cine a pus foarte mult accentul pe această chestiune ?”. ”Jiang, s-a întâmplat când Jiang era la putere”, a răspuns Bai.

Convorbirea telefonică a continuat mai multe minute. Una dintre voci este cu siguranţă a lui Bai Shizhong, fostul ministru al Sănătăţii din cadrul Departamentului General de Logistică al Armatei Populare de Eliberare. De vreme ce este un oficial militar binecunoscut, există materiale video şi convorbiri ce pot fi folosite pentru a se identifica vocea acestuia, iar concluzia a fost că vocea din convorbire şi vocea lui Bai sunt identice.

Apeluri „de guerillă”

Însă cum a putut o echipă de investigaţii să-l contacteze pe fostul ministru la telefon şi să-l facă atât de repede să vorbească despre o informaţie atât de sensibilă din punct de vedere politic, este o altă chestiune.

Wang Zhiyuan, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong, un grup de cercetare care adună dovezi despre abuzurile împotriva grupului spiritual, şi grupul care a iniţiat apelul telefonic, a declarat că nu va permite reporterului să discute cu interlocutorul lui Bai. Iar acest lucru se întâmpla, spune Wang, deoarece asta ar compromite identitatea celui care a efectuat apelul.

Wang nu a precizat dacă individul se află în China sau în afara ei. Dar a explicat că metoda pe care aceştia au folosit-o a fost îmbunătăţită de-a lungul multor ani, şi a putut fi dusă la bun sfârşit cu ajutorul unor persoane din interior care a furnizat o serie de informaţii grupului de investigaţii.

În acest caz, cel care a iniţiat apelul a pretins că este un oficial de rang înalt chinez care investiga chestiunea recoltării de organe. ”Era identitatea unui oficial superior – cineva de care Bai Shizhong se temea, şi cineva de care îi era frică”.

De ce n-a recunoscut el vocea individului? ”Există mulţi oficiali de nivel înalt în China. Cei doi nu s-au întâlnit niciodată”. Wang spune că au căutat cu atenţie informaţii despre persoanele ţinte şi despre cei pe care vroiau să-i întruchipeze – uneori eforturile lor eşuau iar oficialii deveneau suspicioşi şi închideau telefoanele. Alteori ei vorbeau despre asta, aparent fără probleme.

Wang mai spune că în cazul în care autenticitatea apelului va fi pusă la îndoială, organizaţia sa poate furniza curţii internaţionale, sau altor autorităţi, agendele telefonice detaliate cât şi cele două numere de telefon implicate, dovedind astfel existenţa apelurilor.

Unele dintre apelurile telefonice trec prin reţelele de telefonie din China, inclusiv cele care au interacţiuni cu operatorii de reţea, iar toate acestea n-ar putea fi falsificate, a adăugat Wang.

Acesta a continuat precizând că organizaţia nu a publicat informaţiile despre persoanele care au efectuat apelurile telefonice cu oficialii chinezi deoarece le-ar fi compromis capacitatea de a mai folosi astfel de tehnici.

”Dacă le-am fi falsificat, n-ar fi venit Bai Shuzhong şi ar fi dovedit că greşim? Acest lucru ar fi fost uşor, nu-i aşa ? De ce nu au spus ei nimic ?”, a explicat acesta.

”Un mare criminal”

Xi Jinping, liderul actual al Partidului Comunist Chinez, a lansat o campanie de epurare pe scară largă în cadrul aparatului de stat şi în armată, iar multe dintre ţintele sale sunt oficiali asociaţi cu Jiang Zemin. În acest context, este de înţeles că un oficial care crede sincer că este chestionat de un investigator militar ar fi furnizat, la solicitare acestuia, informaţii despre Jiang Zemin.

Dar acest stil de interogare – în care răspunsurile posibile sunt incluse în întrebare – nu au fost bine primite de David Matas, un avocat pentru drepturile omului din Canada şi co-autorul unei cărţi despre despre recoltare de organe de la Falun Gong.

”Este o informaţie plauzibilă, dar nu este o informaţie verificabilă. Este un subiect de interes”, a declarat acesta, într-un interviu telefonic.

”În opinia mea, dovada uciderii (practicanţilor) Falun Gong pentru organe este destul de convingătoare, şi ştim cu toţii că există un consens public asupra faptului că Jiang a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong”.

Apelul în sine nu determină dacă acele crime au avut loc – asta s-a arătat deja, afirmă Matas – dar oferă ”câteva din mecanismele modului în care s-a întâmplat asta, ce a condus practica”.

Matas a considerat că apelul telefonic este unul sugestiv şi potenţial ”incriminator”, chiar dacă nu este complet ”solid”. ”Nu aş spune că l-ar fi depăşit pe Jiang Zemin (gestul) de a da ordinul, ca parte din caracterul său … el a fost un mare criminal”.