Oficial rus, la Bucureşti: ”Nu cred că este alegerea poporului român”

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin a susţinut azi că Rusia nu are nimic împotriva scutului antirachetă de la Deveselu, dar crede că aceasta este alegerea clasei politice, nu a românilor, informează Mediafax.
Preşesedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin.
Preşesedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin. (Captură Foto)

"Alegerea amplasării acelui scut antirachetă aici este o alegere a României şi noi doar respectăm această alegere. Totuşi, eu nu cred că aceasta este alegerea poporului român. În aceste condiţii, noi, Federaţia Rusă, trebuie să facem toţi paşii să asigurăm securitatea cetăţenilor şi a teritoriului nostru", a declarat oficialul rus la încheierea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

Narîşkin a mai spus că scutul antirachetă este o alegere a conducerii politice a României şi că prin extinderea sistemului NATO se cheltuiesc foarte mulţi bani din bugetele tuturor ţărilor membre NATO, inclusiv de la contribuabilii români.

De asemenea, oficialul rus a spus că SUA au convins Rusia că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei. "Atunci le-am propus să semnăm un fel de acord că acest sistem antirachetă nu este împotriva Federaţiei Ruse şi de atunci a fost evidentă sinceritatea partenerilor noştri americani", a spus Narîşkin.

"Toată această istorie cu extinderea NATO care durează de 20 de ani este construită pe nişte lucruri neadevărate. S-a spus de foarte multe ori că ameninţarea vine din partea Federaţiei Ruse. Ameninţări adevărate o să vină nu din partea Rusiei, ci din partea celorlalţi şi atentatele de la Paris ne-au confirmat tot ce am susţinut în acei 20 de ani", a mai spus preşedintele Dumei.

Narîşkin a subliniat că "nicio infrastructură NATO, nici toate celelalte scuturi antirachetă nu au salvat Parisul de la acele atentate ale teroriştilor".

Potrivit publicaţiei România Liberă, discursul oficialului rus din Senatul României a fost întrerupt de şase persoane, parlamentari ucraineni, care au ieşit în faţă cu două pancarte pe care era scris "Putin return Crimeea back to us" şi "2008 - Georgia, 2014 - Ukraine - Who's next? - Putin stop!" (”Putin, înapoiază-ne Crimeea!”, ”Putin, opreşte-te”). De asemenea, un membru al delegaţiei ucrainene a strigat ”Afară din Crimeea”.

Potrivit România Liberă, discursul oficialului rus din Senatul României a fost întrerupt de şase persoane, parlamentari ucraineni, care au ieşit în faţa cu două pancarte pe care era scris "Putin return Crimeea back to us" şi "2008 - Georgia, 2014 - Ukraine - Who's next? - Putin stop!".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat deranjat de manifestarea ucrainenilor şi i-a invitat pe aceştia în mai multe rânduri să ia loc în sală, susţine aceeaşi publicaţie.

Preşedintele Dumei de stat se află la Bucureşti deoarece Rusia preia preşedinţia Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru primul semestru din 2016 de la România, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni plenare a APCEMN.

Serghei Narîşkin avea o interdicţie de a intra în UE, dar MAE a precizat pentru Hotnews, că, aceasta "nu se aplică în situaţia în care un stat membru are o obligaţie de drept internaţional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii şi imunităţi". "Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancţiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaţionale. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", a precizat MAE.