Oficial senior iranian: Teheranul nu va renunţa la capacităţile sale de apărare

Ali Akbar Velayati, consilier al al Ayatollahului Ali Khamenei.
Ali Akbar Velayati, consilier al al Ayatollahului Ali Khamenei. (Captură Foto)

Un oficial iranian senior susţine că Republica Islamică nu va accepta niciodată un compromis în privinţa capacităţilor sale de apărare, în ciuda faptului că săptămâna trecută s-a încheiat un acord nuclear între marile puteri şi Iran.

“Republica Islamică a Iranului nu va renunţa niciodată la poziţia sa defensivă şi va produce orice tip de rachetă pe care o va consideră ca fiind în interesul său [excepţie făcând rachetele capabile să transporte focoase nucleare], [incluzând] rachete alimentate cu combustibil lichid sau solid şi de rază lungă şi scurtă”, a declarat marţi Ali Akbar Velayati, un consilier de top al liderului Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, conform agenţiei de ştiri IRNA.

Repetând afirmaţiile lui Khamenei, Velayati a declarat că Iranul nu va permite nimănui să decidă în numele ţării în privinţa “a ceea ce ar putea deţine sau nu.”

El a declarat că Iranul ia aceste decizii “independent” deoarece se poate autosusţine în industria militară, adăugând că niciun guvern nu este autorizat să “dicteze” tipul de arme pe care le-ar putea dezvolta Republica Islamică.

Evidenţiind o fatwa a Liderului Suprem, Velayati a declarat că Iranul nu va ezita să producă orice armă în afara celor nucleare şi de distrugere în masă, precum armele chimice.

De asemenea, Velayati a reafirmat că Republica Islamică nu va permite niciun fel de inspecţii la centrele sale militare.

Atitudinea tot mai dură a Iranului este manifestată în ciuda faptului că în 14 iulie a fost încheiat un mult aştept acord nuclear între Teheran şi grupul de ţări P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germani) după multe negocieri dificile.

Dar, deşi preşedintele american Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden încearcă să insufle Congresului ideea unui acord minunat cu Iranul, numeroşi analişti consideră că SUA, şi implicit aliaţii săi, au pierdut enorm prin negocierea actualului tratat.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon.

În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

La rândul său, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru susţinerea acordului nuclear semnat între Iran şi marile puteri, susţinând că această decizie va duce la “un acord prost”.

John Bolton, fostul ambasador american la ONU, a etichetat acordul nuclear încheiat de administraţia Obama cu Iranul ca fiind un “München american” (dezastru, n.r.), avertizând că acordul va permite Iranului să devină un stat nuclear şi va duce la apariţia altor “şase state înarmate nuclear” pe cuprinsul Orientului Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici oponenţi ai unei înţelegeri cu Teheranul, a denunţat în termeni duri acordul încheiat în 14 iulie. Netanyahu a declarat că acordul dintre Iran şi marile puteri reprezintă o “capitulare” şi o greşeală de proporţii istorice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe