Oficial ucrainean: S-a ajuns la un acord cu separatiştii privind un schimb de prizonieri

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

Consilieri ai liderilor Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei – cele patru ţări care aparţin aşa numitului Format Normandia pentru discuţii dedicate soluţionării conflictului din estul Ucrainei – au ajuns la un acord privind un schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a declarat un înalt oficial ucrainean, potrivit RFE/RL.

Vadim Pristaiko, adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale a Ucrainei, a declarat marţi reporterilor în Kiev că, potrivit acordului, schimbul trebuie să aibă loc într-o lună, adăugând că numărul exact de persoanelor ce vor fi schimbate încă nu a fost stabilit.

Declaraţia lui Pristaiko a fost făcută după ce delegatul rus pentru drepturile omului Tatiana Moskalkova s-a întâlnit luni, la Kiev, cu omologul său ucrainean Liudmila Denisova şi au discutat despre un schimb care îi implică pe cei 24 de marinari ucraineni arestaţi anul trecut în apropierea Strâmtorii Kerci.

De asemenea, tot luni, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat pentru Current Time că “va exista o evoluţie” în mult anticipatul schimb de prizonieri, însă a refuzat să ofere alte detalii.

Un posibil schimb de prizonieri a fost de asemenea discutat în cadrul unei convorbiri telefonice între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul ucrainean Vladimir Zelenski în 11 iulie.

Zelenski, care a fost învestit în luna mai, a menţionat problema predării marinarilor capturaţi de Marina rusă, potrivit unei declaraţii publicate pe website-ul preşedintelui ucrainean.

Ucraina a încercat să obţină eliberarea marinarilor şi a navelor de când au fost capturate la sfârşitul anului trecut în aproprierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după o ocupaţie sub acoperire pe care Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi orchestrat-o.

La scurt timp după aceea, a izbucnit un conflict violent între separatişti pro-ruşi şi forţele pro-Kiev în estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu moartea a peste 13.000 de persoane, potrivit estimărilor ONU.

Rusia a negat implicarea în conflictul ucrainean, în pofida unor dovezi considerabile despre care NATO şi unele guverne occidentale susţin că dovedesc că Moscova a ajutat separatiştii militar şi în alte moduri.