Oficiali ai sectorului informaţional american contrazic discursul lui Netanyahu la ONU privind noul depozit atomic iranian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ţine un discurs la Adunarea Generală a ONU în new York City, 27 septembrie 2018
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ţine un discurs la Adunarea Generală a ONU în new York City, 27 septembrie 2018 (John Moore/Getty Images)

Într-un discurs ţinut joi la Adunarea Generală a ONU, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că are un depozit atomic secret în apropiere de Teheran, el prezentând de asemenea o fotografie cu capitala iraniană, în care o săgeată roşie aparent indica ceea ce liderul israelian a afirmat că este un depozit secret cu material radioactiv.

Nu este primul discurs la ONU în care premierul israelian recurge la diverse recuzite pentru a-şi transmite mai bine ideile şi mesajul.

Dar, spre deosebire de ultimele discursuri similare, oficiali ai sectorului american de informaţii au declarat pentru Reuters că noile acuzaţii lansate de Netanyahu nu sunt adevărate, precizează site-ul Zero Hedge.

„Dezvălui pentru prima dată faptul că Iranul are o altă unitate secretă în Teheran, un depozit atomic secret pentru stocarea de cantităţi masive de echipamente şi materiale provenite din programul nuclear secret al Iranului”, a precizat Netanyahu.

Premierul a declarat că în depozit au fost stocate anterior aproximativ 15 kg de material radioactiv care, de atunci, aparent ar fi fost mutate – deşi această afirmaţie este greu de dovedit. În plus, Netanyahu a cerut agenţiei ONU pentru energie atomică să iniţieze imediat o inspecţie la depozit.

„De când am efectuat raidul asupra arhivelor atomice, ei au fost ocupaţi să elibereze depozitul atomic. Doar luna trecută ei au înlăturat 15 kg de material radioactiv. Ştiţi ce au făcut cu el? L-au scos din depozit şi l-au distribuit prin Teheran pentru a încerca să ascundă dovezile”, a declarat Netanyahu.

Pe Twitter, premierul israelian a început să facă un apel public, cerând oamenilor să caute depozitul pe Google şi chiar a oferit coordonatele „35.5022 51.2997. Este depozitul nuclear secret din Teheran. Căutaţi-l şi cereţi-le oamenilor să distribuie [informaţia]”.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif , a declarat pe Twitter: „Niciun spectacol nu va acoperi vreodată faptul că Israelul este singurul regim din regiunea noastră cu un program de arme nucleare secret şi nedeclarat, inclusiv un arsenal atomic. Este momentul ca Israelul să recunoască şi să îşi deschidă programul ilegal de arme nucleare în faţa inspectorilor internaţionali”.

„Lumea doar va râde de aceste cuvinte false, neînsemnate şi inutile şi de aceste spectacole false”, a declarat Bahram Qassemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de agenţia iraniană de ştiri Fars.

Surpriza a venit ulterior în aceeaşi zi, când Reuters a citat oficiali ai sectorului informaţional american care au contrazis conţinutul discursului premierului Netanyahu.

Reuters a susţinut că noile acuzaţii făcute de premierul israelian privind presupusul depozit atomic nu prezintă ceva nou pentru americani.

„Un oficial american, vorbind sub anonimat, a afirmat că SUA este conştientă de structura anunţată de Netanyahu şi a descris-o ca fiind un ‘depozit’ folosit pentru a stoca ‘dosare şi arhive’ privind programul nuclear iranian”, potrivit Reuters.

Citând un al doilea oficial, Reuters a continuat:

Un al doilea oficial din sectorul american al informaţiilor a declarat că remarcile lui Netanyahu sunt „oarecum înşelătoare. În primul rând, ştim despre această structură de ceva timp şi este plină cu dulapuri pentru dosare şi hârtie, şi nu tuburi de aluminiu pentru centrifuge. În al doilea rând, după cum ştim cum toţii, nu există nimic [în depozit] care să permită Iranului să se rupă de [acordul nuclear] JCPOA mai repede decât ar putea”.