Oficiali americani: Obama va încălca legea implementând acordul nuclear iranian

Câţiva oficiali americani de rang înalt au declarat că implementarea controversatului acord pe care administraţia îl propune contravine unei legi federale semnate de preşedintele Barack Obama în 2012.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Oficiali americani de rang înalt au declarat, sub condiţia anonimatului, că administraţia Obama va încălca legea federală prin implementarea acordului nuclear semnat cu Iranul.

O clauză privind reducerea sancţiunilor – care a fost inclusă în acordul nuclear iranian şi care solicită SUA să permită sucursalelor din străinătate ale companiilor americane să se “implice în activităţi cu Iranul”, dacă Teheranul respectă prevederile acordului – încalcă o lege semnată de preşedintele Barack Obama în 2012, care a închis această breşă privind sucursalele străine.

Conform unui raport Fox News, legea respectivă – Iran Threat Reduction and Syria Human Rights Act (ITRA) – stipulează de asemenea, în secţiunea 218, că atunci când vine vorba de desfăşurarea legăturilor comerciale cu Iranul, ... ceea ce este interzis pentru companiile mamă americane trebuie să fie interzis şi pentru sucursalele lor din străinătate, şi ceea ce este permis pentru sucursalele din străinătate trebuie să fie permis şi companiilor mamă de pe teritoriul SUA. Mai mult, ITRA prevede în secţiunea 605 că termenii exprimaţi în secţiunea 218 trebuie să rămână în vigoare până când preşedintele SUA confirmă două lucruri Congresului: primul, că Iranul a fost înlăturat de pe lista Departamentului de Stat, a naţiunilor care sponsorizează terorismul şi, al doilea, că Iranul a încetat să urmărească, să achiziţioneze şi să dezvolte arme de distrugere în masă.

Iran Nuclear Agreement Review Act, pe care Obama l-a semnat în luna mai, înainte de finalizarea acordului nuclear, susţine că „orice măsură statutară de uşurare a sancţiunilor” [ce este] acordată Iranului în cadrul acordului trebuie să fie „adoptată în conformitate cu cerinţele statutare existente pentru o astfel de acţiune.”

În timp ce Iranul rămâne pe lista Departamentului de Stat cuprinzând state care susţin terorismul, administraţia Obama ar încălca legea din 2012 prin implementarea acordului nuclear şi permiţând sucursalelor străine ale companiilor mamă din SUA să facă afaceri cu Iranul, au concluzionat oficialii.

În timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, afirma că administraţia Obama are autoritatea de a implementa clauza privind sucursalele străine, senatorul republican Ted Cruz, avocat, a atenţionat că acele companii care vor permite sucursalelor lor străine să se implice în afaceri cu Iranul s-ar putea confrunta cu acuzaţii penale.

Congressman-ii americani l-au acuzat anterior pe Obama că încalcă legea cu privire la acordul nuclear. Aproximativ 100 de republicani din Camera Reprezentanţilor, conduşi de liderul majorităţii Camerei, Kevin McCarthy, au trimis în luna august o scrisoare preşedintelui şi au sugerat că acesta încalcă Iran Nuclear Agreement Review Act prin refuzul său de a dezvălui Congresului înţelegerile secrete suplimentare încheiate pe marginea acordului nuclear final.

Obama nu a dezvăluit nici acum acele înţelegeri secrete dar, conform unei aparente "versiuni provizorii" a unei asemenea clauze secrete, Iranului i se va permite să îşi folosească proprii experţi pentru a auto-inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare, potrivit Washington Free Beacon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe