Oficiali din Hong Kong: Coronavirusul s-ar fi putut răspândi prin guri de aerisire de la baie

Epidemie masivă în Wuhan
Epidemie masivă în Wuhan (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Oficialii din domeniul sănătăţii din Hong Kong au evacuat marţi locuitorii dintr-un bloc de apartamente, numit Hong Mei House, deoarece cinci dintre cele 42 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu coronavirus Wuhan au fost legate de clădire.

Autorităţile sunt de părere că virusul s-a răspândit prin toalete şi conducte de baie slab proiectate.

Publicaţia South China Morning Post (SCMP) a descris problema instalaţiilor:

O schimbare a politicii departamentului de construcţii locuinţe a permis locatarilor din apartamentele guvernamentale să modifice conductele de baie în 2016, o problemă ce ar fi putut ajuta la răspândirea mai rapidă a noului coronavirus, care a dus la evacuarea unui bloc de locuinţe.

Problema, după cum a explicat ministrul pentru locuinţe, Frank Chan-fan, este că mulţi rezidenţi au modificat conductele, creând situaţii în care „aerul murdar” se poate răspândi între apartamente, deoarece conductele de aerisire au fost reamenajate sau deconectate în întregime.

În opinia lui Chan-fan, coronavirusul nu s-a răspândit prin conducte de apă şi toalete, ci mai degrabă prin conducte de aerisire înglobate în sistemul de instalaţii sanitare. Această clarificare a fost importantă, deoarece se cunoaşte că epidemia SARS din 2003 s-a răspândit prin instalaţii sanitare necorespunzătoare.

Cercetătorii încearcă încă să determine modul în care se răspândeşte virusul Wuhan. Deşi se consideră că este necesar contactul de la om la om, medicii din Hong Kong au sugerat că virusul ar fi putut trece între două apartamente din Hong Mei House atunci când stropi minusculi de materie fecală infectată au ajuns în sistemul de ventilaţie modificat.