Oficiali japonezi vizitează Coreea de Nord pentru o investigaţie asupra răpirilor din perioada 1977-1983



Yoshihide Suga, secretar al şefului Cabinetului japonez.
Yoshihide Suga, secretar al şefului Cabinetului japonez. (The Asahi Shimbun via Getty Images)

Japonia va trimite săptămâna viitoare o echipă în Coreea de Nord pentru actualizarea unei investigaţii asupra soartei cetăţenilor japonezi răpiţi în urmă cu mai multe decenii, în ciuda obiecţiilor unora dintre membrii familiilor acestora.

Statul nipon a redus în luna iulie unele dintre sancţiunile aplicate Coreei de Nord după ce statul izolat şi-a redeschis ancheta referitoare la situaţia japonezilor răpiţi. Se aştepta un raport iniţial la începutul acestei toamne, dar Phenianul a declarat luna trecută că nu există detalii noi de raportat şi a invitat oficialii japonezi să vină în ţară pentru o actualizare a informaţiilor.

Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi în perioada 1977-1983, cinci dintre ei şi familiile lor întorcându-se ulterior în Japonia. Chestiunea răpirilor a tensionat relaţiile dintre cele două ţări.

Întâlnirile din Phenian în perioada 28 şi 29 octombrie vor avea loc în ciuda obiecţiilor unora dintre membrii familiilor celor răpiţi, care rămân sceptici cu privire la sinceritatea Nordului şi se tem de o repetare a unei vizite din 2004, efectuată de premierul nipon Junichiro Koizumi, în cadrul căreia Coreea de Nord a declarat că ceilalţi 8 japonezi răpiţi au murit. Japonia a refuzat să accepte acest fapt.

Şeful de Cabinet, Yoshihide Suga, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că delegaţia va spune Coreei de Nord că una dintre priorităţile Japoniei este rezolvarea acestei chestiuni.

Acesta a declarat că guvernul şi familiile celor răpiţi au un scop comun şi anume ca familiile să se reunească cât mai curând posibil.

“Guvernul a luat în considerare multe lucruri şi crede că este important să reafirme viziunile Japoniei acelor oameni care au o autoritate asupra acestei probleme, chiar dacă deseori este dificil de ştiut cine deţine cu adevărat puterea in Coreea de Nord. Aşadar, are sens să mergem acolo”, a spus acesta.

“Noi cei din guvern dorim mai presus de orice să rezolvam această problemă, adoptând o poziţie faţă de Coreea de Nord ce implică atât presiune cât şi dialog.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe