Oficiali polonezi şi letoni opriţi să intre în Rusia pentru funeraliile lui Nemţov


O fotografie cu Boris Nemţov, o icoană şi nişte flori au fost aşezate în apropierea locului în care a fost asasinat liderul opoziţiei ruse, în apropierea Kremlinului.
O fotografie cu Boris Nemţov, o icoană şi nişte flori au fost aşezate în apropierea locului în care a fost asasinat liderul opoziţiei ruse, în apropierea Kremlinului. (Captură Foto)

Oficiali seniori polonezi şi letoni care au dorit să participe la funeraliile din Moscova ale activistului rus al opoziţiei Boris Nemţov, asasinat vineri seara, au declarat luni că li s-a refuzat accesul în Rusia în ajunul ceremoniei.

Un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe a declarat că preşedintelui Senatului, Bogdan Borusewicz, i s-a refuzat accesul în Rusia ca un răspuns la sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus împotriva preşedintei Camerei Superioare a Parlamentului rus, Valentina Matviyenko.

Parlamentarul leton Sandra Kalniete a declarat pentru AFP că i s-a refuzat intrarea în Rusia pe Aeroportul Internaţional Sheremetyevo din Moscova şi că nu i s-a dat o explicaţie rezonabilă pentru această interdicţie.

“Din moment ce mereu am folosit un limbaj explicit şi clar în privinţa rolului Rusiei în Ucraina, am avut bănuieli că s-ar putea întâmpla aşa ceva”, a declarat Kalniete, adăugând că această interdicţie este o insultă atât pentru Letonia cât şi pentru Partidul Popular European, pe care îl reprezintă.

Nemţov, 55 de ani, a fost împuşcat fatal vineri seara în timp ce trecea peste un pod în apropierea Kremlinului, în drum spre locuinţa sa.

Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev, vicepremierii guvernului de la Moscova şi preşedinţii celor două camere ale parlamentului rus — Serghei Narâşkin (Duma de Stat — camera inferioară) şi Valentina Matvienko (Consiliul Federaţiei — camera superioară) — nu vor fi prezenţi la funeraliile lui Nemţov, a cărui ucidere este văzută ca unul dintre cele mai şocante asasinate politice din timpul “erei” Putin.

Înmormântarea sa va avea loc marţi în cimitirul Troekurovskoye din capitala rusă.

Borusewicz, un dizident important din era comunistă şi fondator al mişcării poloneze anti-regim Solidarnosc, a declarat că este bulversat de interdicţia aplicată de către Moscova.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, la rândul său o figură importantă a opoziţiei şi membru al mişcării Solidarnosc, a declarat că decizia de a i se refuza intrarea în Rusia “unui simbol al luptei Poloniei pentru democraţie” – precum Borusewicz - “este greu de înţeles şi acceptat.”

Komorowski a declarat mass mediei poloneze că va fi reprezentat la funeraliile de marţi de consilierul senior Jan Litynski, în timp ce viceministrul de externe Konrad Pawlik va reprezenta guvernul polonez.

“Rusia a pierdut un om mare, un mare democrat şi un prieten al Poloniei”, a declarat Litynski despre Nemţov într-un interviu cu AFP.

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius va participa de asemenea la înmormântarea lui Nemţov.

Cândva fiind cuprinse de laţul sovietic, Letonia, Lituania, Polonia sunt acum membre ale UE şi ale NATO. Aceste ţări se numără pentru cei mai vocali critici ai anexării peninsulei Crimeea de către Rusia şi a rolului ei în conflictul ucrainean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe