Oficiali ruşi anulează evacuarea unui sat din apropierea locaţiei unui presupus accident al unei rachete

(Getty Images)

Autorităţile ruse au anulat evacuarea unui sat din nordul Rusiei, situat în apropierea locului unde s-ar fi desfăşurat un presupus test de rachetă eşuat, a declarat marţi agenţia rusă de ştiri TASS. Incidentul de săptămâna trecută a provocat moartea a cel puţin 5 specialişti nucleari şi a generat creşterea nivelului de radiaţii.

Valeri Maşenkov, şeful departamentului administrativ al satului Nionoksa, a declarat pentru TASS că armata a anulat un exerciţiu militar planificat în această perioadă şi că sătenilor nu li se va cere miercuri să părăsească satul.

Sătenii fuseseră sfătuiţi anterior să îşi părăsească locuinţele din motive legate de siguranţă, deoarece armata urma să desfăşoare respectivul exerciţiu militar, a susţinut Ksenia Udina, şefa departamentului de comunicaţii pentru Severodvinsk, un port din apropiere, confirmând informaţiile pentru CNN.

Explozia de săptămâna trecută a cauzat speculaţii internaţionale că accidentul a implicat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cunoscută sub numele de Burevestnik (sau Skyfall). Deşi Rusia dezvoltă o astfel de rachetă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat marţi să spună dacă racheta a fost implicată în incident.

Rosgidromet, agenţia meteorologică a Rusiei, a raportat că oraşul Severodvinsk a înregistrat joia trecută un nivel de radiaţii de 4 până la 16 ori mai mare decât nivelurile normale din mediu. Armata rusă a declarat în aceeaşi zi agenţiilor de ştiri de stat că nivelurile de radiaţii din vecinătate erau normale.

Irina Saharova, oficial responsabil pe probleme sociale în oraşul Severodvinsk, a declarat pentru TASS că situaţia din Nionoksa este normală.

“Totul este calm la Nionoksa, viaţa merge mai departe”, a precizat aceasta.