Oficiali seniori americani îi cer lui Obama să înarmeze Ucraina împotriva Rusiei

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, şi alţi membri seniori republicani şi democraţi ai Camerei i-au cerut preşedintelui american Barack Obama să autorizeze imediat livrarea de arme letale către Ucraina în lupta sa contra rebelilor separatişti susţinuţi de ruşi, conform unei scrisori publicate joi.

“Vă cerem să aprobaţi rapid eforturile suplimentare pentru susţinerea Ucrainei în apărarea teritoriului său suveran, incluzând un transfer de sisteme de arme letale şi decisive către armata ucraineană”, conform scrisorii, semnată miercuri de opt oficiali republicani şi trei democraţi, citată de Moscow Times.

Scrisoarea a fost trimisă după o întâlnire desfăşurată săptămâna trecută între Boehner, diverşi membri ai Congresului SUA şi câţiva legiuitori ucraineni.

Obama, alături de liderii europeni, îşi cântăreşte bine următorii paşi în privinţa conflictului din estul Ucrainei, luând în considerare o posibilă livrare de arme letale pe lângă aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei pentru rolul ei în conflictul separatist ucrainean.

Oficialii americani au declarat că sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul intensificării nivelului luptelor din estul Ucrainei şi pentru faptul că ar putea fi atraşi într-un război cu Rusia.

Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, a declarat miercuri în cadrul unei audieri congresionale că în ultimele 14 luni Statele Unite au furnizat ajutoare de securitate în valoare de 118 milioane USD. Luna trecută, Departamentul de Stat american a promis Ucrainei ajutoare umanitare în valoare de aproximativ 17 milioane USD.

Legiuitorii americani din ambele tabere şi-au exprimat frustrarea în legătură cu ceea ce mulţi văd ca fiind o rezistenţă a administraţiei Obama în privinţa furnizării de arme letale, în ciuda a ceea ce mulţi analişti percep a fi o intensificare a agresiunii ruse.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA au votat unanim anul trecut un proiect de lege care îl autorizează pe Obama să furnizeze arme letale Kievului, dar preşedintele american încă nu a luat o decizie în acest sens.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.