Oficialii turci capturaţi de Statul Islamic, aduşi în Turcia de serviciile de informaţii

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Oficialii turci capturaţi în luna iunie de militanţii Statului Islamic în oraşul Mosul, Irak, au fost aduşi în Turcia de către agenţii serviciilor de informaţii, a anunţat sâmbătă premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează Al Jazeera.

Militanţii Statului Islamic au capturat în luna iunie 49 de persoane, inclusiv diplomaţi turci, soldaţi şi copii, din consulatul Turciei.

Davutoglu a anunţat sâmbătă că ostaticii eliberaţi au fost aduşi în oraşul turc Sanliurfa, adăugând că va reveni din vizita oficială în Azerbaidjan pentru a se întâlni cu aceştia.

”Astăzi, la ora 5:00, am adus în ţara noastră cetăţenii care erau reţinuţi în Irak. Mulţumesc din inimă familiilor care şi-au menţinut demnitatea”, a declarat Davutoglu.

Acesta nu a furnizat detalii în legătură cu eliberarea ostaticilor, ci a precizat că au fost eliberaţi prin ”metodele proprii” ale agenţiei turce de informaţi şi că nu a fost nevoie de nicio operaţiune.

Capturarea ostaticilor de către teroriştii islamici a determinat Turcia, care este membru al NATO şi un aliat cheie al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, să-şi limiteze reacţia faţă de ameninţările venite din partea Statului Islamic, care a capturat mai multe teritorii din Siria şi Irak.

Statele Unite au conceput planurile pentru o operaţiune militară în Siria împotriva Statului Islamic, în care Turcia a precizat clar că nu vrea să joace un rol principal, unul din motive fiind îngrijorarea pentru soarta ostaticilor.

Grupul terorist a decapitat doi jurnalişti americani şi un lucrător umanitar britanic care munceau în Siria, aceste acte constituind represalii faţă de atacurile aeriene lansate de Statele Unite împotriva grupării în Irak. Militanţii şi-au câştigat rapid notorietatea prin frecventele execuţii în masă care includeau femei şi copii.