Oierii anunţă noi proteste. "Ne-au lăsat la discreţia aşa-zişilor vânători!"

Revoltaţi că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urmă protestului din 15 decembrie 2015, oierii anunţă noi proteste şi chiar blocarea drumurilor naţionale
Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului
Protestul ciobanilor din faţa Parlamentului (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

La nici două luni după ce au ocupat curtea Senatului, revoltaţi de legile strâmbe votate de aleşii ţării, ciobanii anunţă noi proteste, nemulţumiţi că Protocolul încheiat în urma protestului din Capitală, din decembrie 2015, nu a fost respectat.

Potrivit stiripesurse.ro, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, afiliat la Agrostar, acuză că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urma protestului din 15 decembrie 2015 şi anunţă proteste la nivel local urmate de blocarea drumurilor naţionale.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cei ai Ministerului Mediului au convenit modificarea Legii vânătorii 407/2006, fără a consulta şi crescătorii de ovine. Menţionăm ca singura modificare agreată de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului se referă la art. 23. lit. privind interzicerea păşunatului în perioada 6 decembrie-24 aprilie şi lit. K, unde sunt de acord cu un număr de 6 câini la munte, 4 în zona de deal şi 3 în zona de câmpie. "Nu putem fi de acord cu această modificare şi considerăm că trebuie să i se lase crescătorului de oi posibilitatea de a stabili de câţi câini are nevoie. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Ministerului Mediului au călcat în picioare protocolul încheiat în urma protestului din 15 decembrie 2015, convenind modificări la Legea 407 în dispreţul crescătorilor de ovine, neţinându-se cont de dreptul la proprietate şi lăsându-ne la discreţia unor aşa-zişi vânători”, declara preşedintele Sindicatului National al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei.

Reamintim că în decembrie 2015, mii de ciobani veniţi din toate colţurile ţării au ocupat curtea Senatului nemulţumiţi că aleşii ţării le-au interzis prin lege păşunatul în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi le-au limitat numărul de câini.

Oierii, veniţi în toate colţurile ţării, au acuzat că de când e lumea şi pământul nu au mai văzut aşa legi şi că dreptul la proprietate le este grav încălcat.

Recomandăm: "Noi vă hrănim, voi ne omorâţi" - mii de ciobani protestează în faţa Parlamentului

Protestul s-a încheiat la căderea întunericului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerele Agriculturii şi Mediului şi reprezentanţii ciobanilor.

Protocolul includea două puncte, primul făcând referire la modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la păşunat şi la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, în timp ce punctul doi prevedea constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne