Olanda pregătea, în plină criză economică, 'un plan secret' de ieşire din zonă euro (presă)

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În plină criză economică, Olanda 'se pregătea pentru tot ce-i mai rău', elaborând un 'plan secret' pentru ieşirea din zonă euro şi revenirea la fosta sa monedă, guldenul, relatează mai multe mass-media olandeze. Preşedintele Eurogrupului, ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, a confirmat informaţia la postul de televiziune RTL Olanda, relatează publicaţia franceză Le Nouvel Observateur.

'Olanda era pregătită pentru tot ce-i mai rău', a declarat ministrul olandez al finanţelor, precizând că acea perioadă de profundă criză economică a fost depăşită şi că acum el doreşte să se concentreze pe creştere în Europa.

Deputat din partea Partidului Laburist olandez, Jeroen Dijsselbloem i-a succedat lui Jan Kees de Jager în noiembrie 2012, în plină criză a zonei euro, în funcţia de ministru al finanţelor în guvernul condus de Mark Rutte.

La acea dată, măsurile de protecţie din jurul Băncii Centrale a Olandei au fost de asemenea întărite, pentru a împiedica, în caz de necesitate, mulţimile de oameni furioşi să pună stăpânire pe clădire, potrivit Quote.net.

'Aceste măsuri de securitate existau, pentru că aveam o mulţime de aur în depozitele noastre', dă asigurări un purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a Olandei.