Olanda retrage o parte a personalului ambasadei din Pakistan, după un val de ameninţări

Manifestanţi pakistanezi cer uciderea lui Asia Bibi pentru Blasfemie, Karachi, Pakistan, 13 octombrie 2016
Manifestanţi pakistanezi cer uciderea lui Asia Bibi pentru Blasfemie, Karachi, Pakistan, 13 octombrie 2016 (Getty Images)

Olanda a declarat că a chemat acasă o parte a personalului ambasadei sale din Pakistan după ameninţările primite pentru că a oferit adăpost avocatului unei femei creştine achitate de blasfemie în ţara asiatică.

“Din păcate, ameninţările au vizat Olanda şi diplomaţi olandezi”, a afirmat luni ministrul de Externe, Stef Blok, la postul de radio NPO. El a declarat că “o mare parte a personalului” ambasadei din Pakistan s-a întors în Olanda, potrivit RFE/RL.

Avocatul Saiful Mulook a declarat că a primit ameninţări cu moartea când a decis să fugă în Olanda, la scurt timp după ce Curtea Supremă a Pakistanului a decis în 31 octombrie să o achite pe Asia Bibi de blasfemie. Guvernul olandez a declarat că îi va oferi avocatului adăpost temporar.

Islamiştii extremişti din Pakistan au blocat numeroase străzi şi au cerut uciderea câtorva persoane conectate cu cazul Bibi, inclusiv judecătorii care au achitat-o.

Săptămâna trecută, ambasada olandeză din Pakistan a precizat că a suspendat temporar emiterea de vize “din cauza circumstanţelor pe care nu putem să le controlăm”.

De asemenea, tot săptămâna trecută, Olanda a afirmat că ambasadorul său, Ardi Stoios-Braken, s-a confruntat cu ameninţări în Pakistan din cauza “descrierilor blasfemătoare” făcute pe Twitter de politicianul olandez de dreapta Geert Wilders.

Wilders a postat recent imagini cu Profetul Mahomed pe reţeaua socială, lucru considerat interzis de către musulmani.

Bibi a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 şi a petrecut 8 ani în detenţie înainte să fie achitată.

Membrii partidului militant Tehrik-e-Labaik (TLP) au ieşit în stradă după achitarea lui Bibi şi au blocat oraşe şi autostrăzi principale în Pakistan timp de 3 zile.

Protestele s-au încheiat după ce guvernul premierului Imran Khan a convenit să nu blocheze o petiţie pentru examinarea cazului lui Bibi şi să se asigure că ea nu va pleca din ţară până când aceasta nu va fi finalizată.

Oficiali pakistanezi au declarat că Bibi a fost eliberată din închisoare, însă se află într-o locaţie sigură, în timp ce instanţa îi reexaminează cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe