Ombudsmanul din R. Moldova către procurori: Ilan Şor ameninţă oponenţii politici şi jurnaliştii pentru critică

Declaraţiile lui Ilan Şor la adresa actorilor politici şi jurnaliştilor au incitat la violenţă, propagând anumite stereotipuri, generând ură şi dezbinare între oameni, afirmă Mihail Cotorobai.
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai
Avocatul Poporului din Moldova, Mihail Cotorobai (ombudsman.md)

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, s-a adresat marţi, 24 iulie, Procuraturii Generale cu o cerere în care apreciază drept deosebit de periculoase şi inacceptabile afirmaţiile făcute de către primarul oraşului Orhei, Ilan Şor, la adresa oponenţilor politici şi a jurnaliştilor, solicitând instituţiei investigarea cazului şi întreprinderea tuturor măsurilor procesuale care se impun.

În opinia Ombudsmanului, prin discursul din 20 iulie, Ilan Şor a intimidat oponenţii politici şi jurnaliştii pentru critică, declaraţiile acestuia au incitat la violenţă faţă de persoane, propagând anumite stereotipuri, generând ură şi dezbinare între oameni.

Avocatul Poporului menţionează că Ilan Şor i-a ameninţat pe oponenţii săi politici, pe care i-a numit folosind cuvinte injurioase. Mai mult, primarul de Orhei a utilizat un limbaj licenţios/ofensator şi la adresa jurnaliştilor, informând că odată cu venirea sa la putere va aplica în raport cu ”ziariştii plătiţi să scrie mizerii despre oameni”, o eventuală lege a lustraţiei.

În concluzie, Ombudsmanul a ţinut să sublinieze că într-o societate liberă, dialogul politic trebuie să aibă loc într-un cadru paşnic şi civilizat, cu respect faţă de oponenţi şi alţi actori de pe scena publică, iar libertatea presei şi de exprimare sunt drepturi fundamentale consfinţite în Constituţie. ”Persoanele cu demnitate publică, politicienii, în virtutea funcţiei sau poziţiei pe care o ocupă în societate, constituie inevitabil subiectul materialelor jurnalistice în chestiuni de interes public.”