OMG-urile bat la poarta României. Daniel Constantin: Toţi fermierii îşi doresc să cultive soia modificată genetic

Culturile de organisme modificate genetic (OMG) au stârnit deja ample controverse la nivel mondial. În Uniunea Europeană, părerile pe acest subiect sunt împărţite.
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (Eugen Horoiu)

Toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic după ce vom avea aprobarea din partea organismelor europene şi internaţionale, însă trebuie făcută şi o dezbatere la nivelul societăţii, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, informează Agerpres.

Declaraţiile ministrului au loc în contextul în care România ar fi trebuit să comunice Comisiei Europene, până pe 2 octombrie, dacă va interzice sau va aproba cultivarea organismelor modificate genetic.

"Este o discuţie pe care o vom dezvolta în viitor, pentru că va rămâne, cel mai probabil, aşa cum spune şi Comisia Europeană, la latitudinea fiecărui stat membru dacă introduce sau nu organisme modificate genetic. În România, nu avem decât cultura porumbului, MON810, care se află doar pe suprafeţe extrem de reduse. Din câte ştiu, doar un institut mai foloseşte în momentul de faţă. Ca atare, sigur că e un termen, până pe data de 2 octombrie, să transmitem Comisiei dacă interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafeţe restrânse, deci nu avem de ce să notificăm Comisia Europeană.

Sigur, în momentul în care vom avea soia modificată genetic, aprobată de organismul european şi internaţional, atunci vom avea o dezbatere publică. Eu ştiu deja răspunsul fermierilor. Toţi fermierii, toţi cercetătorii îşi doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul societăţii, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie să facem o discuţie amplă şi vom avea şi societatea pregătită", a declarat Daniel Constantin.

În ceea ce priveşte importurile de soia modificată genetic, ministrul Agriculturii a recunoscut că vin cantităţi semnificative de şrot de soia modificată genetic de pe continentul american, însă acest lucru este permis de legislaţia europeană.

Un număr de 15 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au comunicat, joi, Comisiei Europene că vor interzice culturile de organisme modificate genetic, pe măsură ce se apropie termenul limită până la care ţările comunitare pot opta pentru acest lucru, transmite AFP.

Pe lista statelor care au optat pentru interzicerea culturilor de OMG se numără atât ţări importante, precum Germania şi Franţa, alături de Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda şi Polonia, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al CE.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, ţările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Termenul limită până la care statele membre pot opta pentru interzicerea OMG este 3 octombrie. Solicitările ţărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea împiedica cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

Statele europene au păreri împărţite faţă de organismele modificate genetic - care sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.