Omisiuni strategice. Tusk a discutat despre Justiţie cu Viorica Dăncilă

În cadrul discuţiei avute cu Viorica Dăncilă, Donald Tusk a ridicat problema Justiţiei. Acest "amănunt" nu se regăseşte însă în comunicatul remis de Guvern pe tema întrevederii dintre cei doi.
Întrevedere Viorica Dăncilă - Donald Tusk
Întrevedere Viorica Dăncilă - Donald Tusk (Gov.ro)

Aflată zilele trecute în vizita la Bruxelles, Viorica Dăncilă a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni de rang înalt, printre care şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Întrevederea nu a fost urmată de o conferinţă de presă ci doar de un comunicat al Guvernului în care cuvântul Justiţie nu apare menţionat nici măcar o singură dată, deşi este de notorietate faptul că Bruxelles-ul urmăreşte cu îngrijorare modificările legislative în materie de Justiţie din România. Însă, deşi Guvernul a omis să transmită aceasta, Tusk a discutat despre Justiţie cu premierul român.

A confirmat-o purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European pentru Digi24. Potrivit acestuia, în timpul discuţiei pe care Donald Tusk a avut-o la Bruxelles, pe 20 februarie, cu premierul Viorica Dăncilă, oficialul european a fost cel care a ridicat problema justiţiei.

„Pot confirma că problema domniei legii şi a luptei împotriva corupţiei a fost adusă în discuţie în cadrul întâlnirii de către Donald Tusk”, a declarat, pentru Digi24, Preben Aamann, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.

Cu toate acestea, în comunicatul remis de Guvern după întâlnirea între Dăncilă şi şeful CE, se precizează că Donald Tusk doar „a subliniat deschiderea sa de a lucra îndeaproape cu România, inclusiv în perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE, şi a evidenţiat rolul pe care statele central şi est-europene pot să îl joace în consolidarea proiectului european.”

Reamintim în context că Guvernul a avut o atitudine similară şi în ceea ce priveşte întrevederea de acum o săptămână între premierul Dăncilă şi Hans Klemm, ambasadorul SUA. Ulterior întâlnirii, Guvernul a transmis că discuţia între cei doi oficiali a vizat perspectivele posibilităţii ca obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA să fie eliminată în acest an, prin includerea României în Programul Visa Waiver, îngrijorările Vioricăi Dăncilă faţă de scăderea indicelui Dow Jones, plus alte subiecte printre care Justiţia nu apărea enumerată.

Ambasada SUA a precizat însă, o zi mai târziu, că subiectul Justiţiei a fost abordat în discuţia purtată de Klemm cu premierul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne