OMS: coronavirusul care bântuie China se poate răspândi, avertizează spitalele din întreaga lume

Deja-vu, 2002
Coronavirusul MERS
Coronavirusul MERS (AP Photo/National Institute for Allergy and Infectious Diseases via The Canadian Press)

Marţi, Organizaţie Mondial a Sănătăţii a declarat că, în cazul epidemiei necunoscute care a lovit cel puţin oraşul Wuhan din China, este posibil să fi existat transmisie umană "limitată" şi - mai îngrijorător - este posibil să existe un focar mai larg.

Oraşul Wuhan - cel puţin - a fost lovit de o pneumonie misterioasă, cauzată de un virus necunoscut, din familia celui care a cauzat epidemia de SARS care a lovit China în 2002.

Recurenţe stranii

SARS este cunoscut în cercurile medicale pentru mortalitatea extrem de ridicată, pentru transmisia facilă - pe calea aerului - şi pentru efectele devastatoare, pe termen lung, pe care le are asupra organismului inclusiv la cazurile care au putut fi salvate.

Mai îngrijorător este scenariul anunţării epidemiei de SARS - care a fost ascunsă timp de de câteva săptămâni de către regimul comunist - în ciuda repetatelor apeluri din partea OMS. Când, după multe tergiversări, Partidul a recunoscut că are o epidemie posibil devastatoare, epidemia se răspândise pe câteva continente - inclusiv America de Nord şi Europa. Numărul oficial al morţilor de SARS din China se ridică la câteva sute, însă, datorita campaniei de muşamalizare organizate de regim, numărul victimelor ar putea fi cu câteva ordine de mărime mai mare.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca infecţii, de la răceală comună la SARS. O femeie chineză a fost pusă în carantină în Tailanda cu o tulpină misterioasă de coronavirus, au declarat luni autorităţile tailandeze, prima dată când virusul a fost detectat în afara Chinei.

Cazuri în Wuhan şi Tailanda

În total, au fost raportate 41 de cazuri de pneumonie în oraşul central chinez Wuhan, teste preliminare de laborator citate de mass-media de stat arătând că ar putea proveni dintr-un nou tip de coronavirus. Un pacient a murit. De atunci nu au existat cazuri noi sau decese (cel puţin potrivit ştirilor filtrate de Partidul Comunist), au declarat marţi autorităţile din domeniul sănătăţii din Wuhan.

„Din informaţiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potenţial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susţinută de la om la om”, a spus Maria Van Kerkhove, şef activ al unităţii de boli emergente OMS.

OMS totuşi se pregăteşte pentru posibilitatea existenţei unui focar mai larg, a declarat aceasta în cadrul unei informări la Geneva. „Este încă la început, nu avem o imagine clinică clară”.

Informaţii din Hong Kong vorbeau de spitale chineze puse în carantină.

Unele tipuri de virus provoacă boli mai puţin grave, în timp ce altele - precum cea care provoacă MERS (o epidemie produsă de un virus asemănător care a lovit Orientul Mijlociu în 2012-2013) - sunt mult mai severe.

Agenţia ONU a oferit îndrumări spitalelor din întreaga lume cu privire la prevenirea şi controlul infecţiilor în cazul în care noul virus se răspândeşte. Nu există un tratament specific pentru noul virus, dar anti-virale sunt luate în considerare şi ar putea fi „re-propuse”, a spus Van Kerkhove.

Odată cu apropierea Anului Nou chinez (25 ianuarie), când mulţi turişti chinezi vizitează Tailanda, OMS a cerut autorităţilor tailandeze, publicului să fie în alertă.

Richard Brow, reprezentantul agenţiei din Tailanda, a afirmat că oricine are febră şi tuse şi şi-a petrecut vacanţa în Wuhan ar trebui să fie consultat de un lucrător din sănătate.