Omul cu capul în formă de creier

Cutis Verticis Gyrata (CVG) asociată cu acromegalia
Cutis Verticis Gyrata (CVG) asociată cu acromegalia (New England Journal of Medicine)

Pacientul, în vârstă de 37 de ani, suferea de patru ani de transpiraţie excesivă, dureri de cap constante şi dureri articulare.

Există anumite afecţiuni care nu au manifestări evidente, dar altele lasă semne uimitoare. Este cazul unui om în vârstă de 37 de ani care a ajuns într-o clinică italiană de Endocrinologie cu pielea capului având o serie de pliuri ciudate, apărute în mod spontan.

Istoricul medical al acestui bărbat arăta că prezenta de patru ani de transpiraţie excesivă, dureri de cap constante şi dureri la nivelul articulaţiilor. Soţia acestuia a relatat că, de ceva timp, a observat cum pielea se transformă în pliuri, conform celor relatate în studiul prezentat de Università degli Studi di Padova, Italia, publicat în New England Journal of Medicine (Cutis Verticis Gyrata Associated with Acromegaly).

Examenul fizic a evidenţiat ceea ce se vedea dintr-o privire: pliuri peste pliuri care brăzdau capul pacientului. Dar nu numai asta. Omul avea, de asemenea, picioarele şi mâinile mărite şi mandibula proeminentă.

După efectuarea probelor în laborator, au descoperit că factorul de creştere asemănător insulinei - tip 1(FCI- 1) - care, împreună cu hormonul de creştere ajută la stimularea creşterii şi dezvoltarii normale a oaselor şi a ţesuturilor – era la „niveluri remarcabile“. Doza de glucoză administrată nu a redus nivelele constatate, ceea ce a confirmat diagnosticul de acromegalie.

Acromegalia este o boală hormonală provocată de hipersecreţia hormonului somatotrop. Se întâlneşte după pubertate şi este caracterizată prin creşterea exagerată a oaselor feţei, a mandibulei, a oaselor late, în general, dar şi îngroşarea buzelor, creşterea viscerelor (inimă, ficat, rinichi, limbă) şi alungirea exagerată a mâinilor şi picioarelor. Acromegalia afectează aproximativ 6 din 100.000 de oameni. Îngroşarea şi apariţia pliurilor pe scalp, numită Cutis Verticis Gyrata (CVG), este o afecţiune legată de acromegalie (deşi poate avea loc în mod izolat).

RMN-ul efectuat la nivelul capului pacientului a arătat, de asemenea, un adenom hipofizar (o tumoră benignă, cu o creştere foarte lentă, cu origine în celulele hipofizei) care măsura 27 mm x 22 mm x 25 mm.

Omul a suferit o rezecţie transsfenoidală (un tip de intervenţie chirurgicală, în care sunt introduse instrumente prin nas pentru a elimina tumorile localizate în sau în apropierea hipofizei) pentru a trata adenomul. În plus, el a fost tratat cu un analog de somatostatină, un hormon care inhibă eliberarea hormonului de creştere. În cele din urmă, a primit injecţii de umplere a ţesuturilor moi pentru a atenua efectul la nivelul scalpului, deşi au avut doar un efect parţial.

Mai multe informaţii: Excess Growth hormone leads to rare case of Cutis Verticis Gyrata