Ondine Gherguţ: Tăriceanu, Costiniu şi Baltag pornesc JIHADUL împotriva anticorupţiei

Ondine Gherguţ, primind premiul pentru curaj de la însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, 11 aprilie 2014
Ondine Gherguţ, primind premiul pentru curaj de la însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, 11 aprilie 2014 (Ambasada SUA)

Într-o amplă analiză intitulată "Tăriceanu şi judecătoarele Costiniu şi Baltag au început JIHADUL împotriva anticorupţiei", jurnalista Ondine Gherguţ de la România Liberă atrage atenţia asupra semnificaţiei întâlnirii de ieri dintre preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţii Asociaţiei Procurorilor din România, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi Asociaţiei Magistraţilor din România.

"Asociaţiile de magistraţi, care au obţinut semnături de susţinere de la cel mult 100 de magistraţi din totalul de peste 8.000, se erijează în apărătorii independenţei Justiţiei, cerând sprijin politic de la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, împotriva SRI, de care s-ar simţi ameninţaţi. La întâlnirea cu preşedintele Senatului de miercuri a mai fost atacată conducerea DNA, ca şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Se poate spune că reprezentanţii celor 100 de magistraţi şi preşedintele Senatului au declanşat jihadul împotriva luptei anticorupţie, încercând să o blocheze.

Acţiunea magistraţilor protestatari şi a preşedintelui Senatului se conjugă şi cu altele declanşate în interiorul CSM tot de reprezentanţii acestui număr mic de magistraţi. De asemenea, protestatarii vor să extindă acţiunea lor şi la nivelul Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, iar pentru susţinere, în afară de preşedintele Senatului, Tăriceanu, şi-ar fi anunţat disponibilitatea şi Victor Alistar, preşedintele executiv al Transparency România. (...)

Codul Deontologic al Magistraţilor interzice magistraţilor să implice politicul în treburile Justiţiei. Singura instituţie abilitată, într-un stat de drept, să gestioneze Justiţia şi să-i apere independenţa este CSM. Cu toate acestea, reprezentanţii celor 100 de magistraţi (din totalul de 8.000) NU au fost prezenţi la şedinţa de luni a CSM în care s-a discutat tocmai reclamaţia lor, potrivit căreia SRI i-ar urmări şi s-ar simţi ameninţaţi de această instituţie. La CSM au fost, luni, dezbateri intense pe raportul Inspecţiei Judiciare pe această temă a "ameninţării" SRI, iar 18 din cei 19 membri ai CSM nu au găsit/denunţat abuzuri ale serviciului de informaţii. (...)

Se pune întrebarea legitimă: de ce magistraţii NU s-au dus la CSM să-şi apere cauza şi au preferat să meargă la politicieni, adică la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu? La întrebare se poate da un răspuns: reprezentanţii magistraţilor protestări s-au dus la cel care are exerciţiul apărării penalilor, adică la Călin Popescu Tăriceanu", scrie jurnalista Ondine Gherguţ.

Pentru a citi articolul integrat intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii