ONU adoptă o rezoluţie care autorizează consolidarea misiunii de pace din Sudanul de Sud

Soldaţi NATO
Soldaţi NATO (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)

Violenţele care sunt în curs de desfăşurare de mai mult de o săptămână, conduse pe de o parte de fostul preşedinte Muchar iar pe de cealaltă parte de trupele loialiste actualului preşedinte Salva Kiir, continuă. În Juba aproximativ 250 de persoane închise într-o secţie de poliţie ar fi fost ucise, cu excepţia a 12, care se pare că au ieşit vii. Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, va cere Consiliului de Securitate să consolideze misiunea în ţara africană, pentru protecţia civililor, cu 5.000 de soldaţi în plus.

Consiliul de Securitate al ONU votează astăzi 24 Decembrie la ora 15 a New York-ului, (ora 22 a României), o rezoluţie care autorizează consolidarea cu 5.500 de oameni a misiunii de menţinere a păcii în Sudanul de Sud.

Creşterea cotei a fost solicitată de către Secretarul General Ban Ki-moon pentru a proteja civilii de escaladarea violenţelor în cel mai tânăr stat din cadrul Naţiunilor Unite. Ban a cerut de asemenea întăriri cu 423 de ofiţeri de poliţie. În prezent, sunt activi în misiunea UNMISS, 6.700 de soldaţi şi 670 de poliţişti.

Votul asupra rezoluţiei a fost anunţat de către preşedintele Consiliului, ambasadorul francez Gerard Araud. Cele cincisprezece ţări din ONU s-au întâlnit luni pentru a discuta cererea secretarului general şi reacţia tuturor participanţilor a fost pozitivă, a declarat Araud.

"Suntem gata să colaborăm cu Secretariatul şi cu toate ţările care contribuie cu trupe pentru a ne asigura că misiunea are toate resursele necesare pentru a-şi îndeplini mandatul", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power. La asigurarea misiunii contribuie şi căştile albastre din alte misiuni ale ONU şi din Uniunea Africană, cum ar fi cele din Republica Democratică Congo, Darfur, Liberia şi Coasta de Fildeş. Cinci batalioane de infanterie şi şase elicoptere, dintre care trei elicoptere de atac, un avion de transport C - 130 şi trei unităţi de poliţie vor fi mutate în Sudanul de Sud.

Întăririle cerute de Ban ar spori la 12.000 numărul militarilor ONU pe teren, prin micşorarea contingentelor altor misiuni internaţionale în Africa.

Naţiunile Unite afirmă că peste 1.000 de oameni au murit de la izbucnirea crizei politice în partidul de guvernare al Sudanului de Sud. Criza a declanşat violenţele care încep să divizeze ţara pe criterii etnice, aducând-o în pragul unui război civil, la doi ani de la obţinerea independenţei faţă de Sudan. Se relatează că militarii sud-sudanezi ar recurge la violuri, asasinate motivate etnic şi alte crime. Secretarul general al ONU a spus, în cererea adresată Consiliului de Securitate, că doreşte şi întărirea capacităţilor de anchetare a abuzurilor împotriva drepturilor omului.

Între timp, ştirile unui alt masacru ajung în faţa opiniei publice. Aproximativ 250 de persoane au fost conduse de unii soldaţi din Sudanul de Sud, într-o secţie de poliţie în Juba şi doar 12 dintre ei au ieşit în viaţă. Masacrul a fost denunţat de doi dintre supravieţuitori. Conform declaraţiilor acestor martori, armata Sudanului de Sud este responsabilă pentru curăţare etnică, execuţii şi violuri.