ONU: Anexarea Cisiordaniei de către Israel va distruge discuţiile de pace

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că orice încercare a Israelului de a anexa teritorii palestiniene va distruge perspectivele viitoare ale discuţiilor de pace.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

Delegatul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov, a avertizat marţi în legătură cu acest aspect în şedinţa Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), care s-a întrunit pentru prima dată de la adoptarea unei rezoluţii care cere suspendarea activităţilor israeliene de construire a coloniilor ilegal pe teritoriile palestiniene.

Mladenov a adresat remarcile ca răspuns la apelurile mai multor miniştri israelieni privind anexarea teritoriilor palestiniene sau a unor porţiuni ale acestora.

“Au fost făcute apeluri faţă de anexarea unor părţi sau a întregii Zone C. Astfel de poziţii dezbinătoare riscă să distrugă perspectivele pentru pace”, a subliniat Mladenov.

În 23 decembrie 2016, CSONU a adoptat Rezoluţia 2334 cu 14 voturi pentru şi o abţinere din partea delegaţiei SUA. Rezoluţia a condamnat construirea coloniilor de către Israel în teritoriile palestiniene ocupate, susţinând că reprezintă o “încălcare flagrantă a legii internaţionale” şi adăugând că aceste activităţi periclitează viabilitatea păcii şi înfiinţarea unui stat palestinian.

Peste 500.000 de israelieni locuiesc în peste 230 de colonii construite de la ocuparea din 1967 de către Israel a Cisiordaniei şi a Ierusalimului de Est. Comunitatea internaţională priveşte coloniile ca fiind ilegale, pentru că sunt construite pe terenuri palestiniene private.

Până acum, Israelul a sfidat apelurile internaţionale pentru suspendarea activităţilor sale de colonizare şi a criticat statele care au votat în favoarea rezoluţiei. Tel Aviv a criticat şi Washingtonul pentru că nu şi-a folosit, ca în trecut, dreptul de veto pentru a se opune rezoluţiei, permiţând astfel adoptarea acesteia.