ONU: Gheaţa din Arctica şi Antarctica se topeşte la un nivel nemaintîlnit

Gheţarii din Arctica şi Antarctica, adevărate împărăţii ale zăpezii, se topesc tot mai mult de la an la an. Luna trecută au atins cel mai scăzut nivel pentru ianuarie.
Deşert polar în Arctica.
Deşert polar în Arctica. (GettyImages (M. Santini)

Gheţurile din Arctica şi Antarctica au atins luna trecută nivelul recod de topire pentru luna ianuarie, afirma Organizaţia Meteorologică Mondială a Naţiunilor Unite.

Concentraţiile de dioxid de carbon din atmosferă, principalele gaze care cauzează încălzirea globală, au atins de asemenea un record în luna ianuarie.

“Este o situaţie foarte ciudată”, afirma David Carlson, director al Programului Mondial pentru Cercetarea Climatului, pe 17 februarie. În ciuda faptului că este iarnă, “este extraordinar de cald în nord iar gheţurile… sunt, în acest moment, la nivelul cel mai scăzut în ambele emisfere”, citat de Reuters.

Cantitatea de căldură din oceane, care este un mod mai sigur de a măsura încălzirea pământului decât prin temperaturile aerului de la suprafaţă, “a crescut continuu în mod sever”, susţinea acesta.

Au existat cel puţin trei perioade în această iarnă când gheţurile din Arctica s-au retras, când de fapt ar fi trebuit să se extindă, conform înregistrărilor din satelit care datează de acum 38 de ani.

În ianuarie anul acesta, gheţurile din Arctica au atins în medie cu 260.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât cel mai scăzut record anterior din ianuarie anul trecut – o micşorare cât suprafaţa Marii Britanii.

Nivelul gheţurilor în Antarctica, unde este vară, a fost cu 22,8% sub nivelul obişnuit, afirma organizaţia.