ONU: Un locuitor din trei din America Latină, ameninţat de sărăcie

Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Circa 200 de milioane de latino-americani, sau peste o treime din populaţia regiunii, sunt ameninţaţi de sărăcie din cauza veniturilor lor reduse, a anunţat marţi, la San Salvador, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), informează AFP.

'Populaţia vulnerabilă, cu venituri între patru şi zece dolari pe zi' a crescut cu 35% în 2000 şi cu 38% în 2012, potrivit studiului PNUD publicat marţi, care afirma că 'populaţia ameninţată de sărăcie se apropie de 200 de milioane'.

În acest segment, potrivit organizaţiei ONU, aproape jumătate (98,5 milioane) au un loc de muncă, ceea ce nu împiedică însă riscul lor de sărăcie: 49,6% dintre aceşti angajaţi nu au acces la serviciile de sănătate, 46,1% nu au dreptul la pensie şi 53,2% nu au contract de muncă.

Cu toate acestea, PNUD afirma că există semnale privind ameliorarea situaţiei pentru ca persoanele care trăiesc în sărăcie - cu venituri mai mici de patru dolari pe zi - sunt în prezent mai puţine, ajungând de la 42% în 2000 la 25% în 2012.

Organismul ONU afirmă însă că numărul latino-americanilor care riscă să fie afectaţi de sărăcie este 'prea ridicat'.

'Este evident că, dacă ţările din regiune nu îşi reduc nivelul de vulnerabilitate şi nu îşi consolidează capacitatea de revenire în faţa crizelor financiare şi a dezastrelor naturale, atunci noi nu vom fi în măsură să garantăm progresele în regiune în domeniul social, economic şi al mediului înconjurător', a declarat secretarul general adjunct al ONU şi director al PNUD în America Latină, Jessica Faieta.

Şi, în faţa unei crize economice globale, 'regiunea trebuie mai mult ca oricând să investească pentru a asigura protecţie socială universală, mai ales populaţiei celei mai vulnerabile din America Latină - copii, tinerii şi vârstnicii', a mai spus oficialul PNUD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe