ONU urmăreşte să obţină un armistiţiu în oraşul sirian Alep

Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni miercuri pentru a discuta despre situaţia celui de-al doilea oraş ca mărime al Siriei, unde luptele continue periclitează eforturile globale de pace. Marea Britanie şi Franţa au solicitat întâlnirea.
Oraşul sirian Alep.
Oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Marea Britanie şi Franţa au convocat pentru miercuri o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) în New York pentru a discuta despre luptele continue din oraşul sirian Alep dintre militanţi şi forţele guvernamentale siriene şi aliaţii lor.

Secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite pentru afaceri politice, Jeffrey Feltman, va prezenta celor 15 membri ai CSONU situaţia despre Alep, unde luptele noi au inclus un atac cu rachetă asupra unui spital de maternitate. Atacul, care a avut loc marţi, s-a soldat cu cel puţin 19 morţi.

Atacarea unităţilor medicale a atras critici şi nemulţumiri internaţionale pe reţelele sociale, precum Twitter, sub hashtag-ul #notatarget.

“Alep este în focul luptei şi este crucial să ne concentrăm pe această chestiune prioritară”, a declarat ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft.

Între timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că se depun eforturi în vederea opririi luptelor în oraşul Alep. În plus, Lavrov a propus ca SUA şi Rusia să creeze un centru de răspuns rapid pentru cazurile legate de încălcări ale acordului de încetare a focului în Siria.

“Sper ca în viitorul apropiat, poate chiar în următoarele câteva ore, va fi anunţată o astfel de decizie”, a declarat Lavrov marţi seara, după întâlnirea din Moscova cu delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.

Secretarul de stat american John Kerry – care a petrecut două zile în Geneva pentru a încerca să relanseze negocierile pentru pacea siriană – a declarat marţi că luptele din Alep ameninţă să se amplifice tot mai mult. El a precizat că în prezent este discutat un plan care să asigure un acord de încetare a focului mai durabil, prin separarea forţelor rivale de miliţiile islamiste, care nu sunt incluse în acord.

Mass media de stat siriană a raportat lupte puternice marţi seara în estul oraşului Alep, unde luptătorii rebeli aparent au tras cel puţin 65 de rachete asupra districtelor ocupate de forţele guvernamentale din oraş. Conform raportului, 16 oameni au fost ucişi şi 68 răniţi.

În plus, în ciuda acordului de încetare a focului intermediat de Rusia şi SUA în luna februarie, o amplificare a violenţelor în 22 aprilie a provocat moartea a peste 270 de persoane în oraşul Alep şi în jurul acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe