Opoziţia turcă îl acuză pe Erdogan de spionaj politic

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Partidul Popular Republican (CHP), principalul partid de opoziţie din Turcia, de ideologie laică şi kemalistă, a acuzat guvernul turc că foloseşte resursele statului pentru a-i spiona pe opozanţii politici, informează luni ziarul ABC.

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută, după ce ziarul Hürriyet, apropiat acestei formaţiuni politice, a dezvăluit existenţa unor dosare despre cel puţin 15 membri de marcă ai partidului. Ziarul a publicat dosarele a opt deputaţi ai CHP, în care sunt prezentate informaţii despre educaţia lor şi alte detalii compromiţătoare, precum contactele cu politicieni şi analişti străini. În unele cazuri, ajunge chiar să-i acuze de vreo infracţiune gravă: despre deputatul Ilhan Cihaner, de exemplu, se arată că "a ajutat PKK (gherila kurdă) din regiunea Samsum de la Marea Neagră în vremea când a exercitat funcţia de procuror".

Dezvăluirile coincid şi cu descoperirea unor microfoane sofisticate de interceptare, instalate în diferite puncte de întâlnire ale opozanţilor. Membri ai CHP au găsit săptămâna trecută 14 astfel de dispozitive de ascultare în sala de conferinţe a unui hotel din Istanbul, unde urma să aibă loc o importantă întâlnire privată cu membri ai Camerei Arhitecţilor din Ankara, cunoscuţi pentru opoziţia lor faţă de numeroase proiecte urbanistice, între care se numără şi cele din parcul Gezi care au declanşat revolta din luna iunie.

Liderul CHP, Kemal Kiliçdaroglu, nu ezitat să-l acuze pe însuşi premierul Recep Tayyip Erdogan că se află în spatele acestei supravegheri. "Am mai spus deja că Erdogan a preluat controlul asupra statului şi că acum a plasat CHP în centrul obiectivului său. Acesta este punctul în care ne aflăm', a declarat el ziarului Hürriyet.

"Nu pot tolera opoziţia. Au plasat instituţiile statului împotriva principalului partid de opoziţie. Vreau ca toată lumea să ştie cât de gravă este situaţia. Este total greşit ca serviciile secrete şi organizaţiile de poliţie să strângă în mod ilegal informaţii despre opoziţie, pe care să i le paseze lui Erdogan, încercând să o menţină sub o supraveghere strânsă, să o dirijeze şi să o controleze", a declarat Kiliçdaroglu.

Acuzaţiile au fost respinse atât de Erdogan, cât şi de preşedintele Abdullah Gül. "Nu cunoaştem arta de a pune oameni pe liste negre. Nu există nicio iniţiativă de acest tip. Ştim că eu şi prietenii mei ne-am aflat pe liste negre, dar nu am recurs niciodată la aşa ceva", a asigurat Erdogan. Gül a spus la rândul său că nu a primit "niciodată o astfel de informaţie".